Preporuke za medije

Mediji se vratili deset godina unazad

Sci-Tech / Flash | 17. 02. 2015. u 15:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mediji su za posljednje izbore radili slično kao i prije četiri godine. To je možda bolja situacija nego je bila 1996. i 1998., u smislu pristranosti i profesionalizma. Ipak, tendencije su da je gotovo svaki medij vukao na svoju stranu'', direktor Media plan instituta Radenko Udovičić na današnjoj konferenciji koja je usmjerena na poboljšanje standarda u medijskom izvještavanju o narednim izborima.

Naime, predstavnici medija, tijela za regulaciju medija, političkih stranaka i državnih institucija te nevladinih organizacija okupili su se danas i razgovarali o navedenoj temi. Media plan institut, je po riječima Udovičića izradio opsežni monitoring o izvještavanju medija u predizbornom i postizbornom razdoblju, a rezultati su bili baza za današnji skup.

''Napravljene su preporuke za medije i političke subjekte koje se odnose na to kako se profesionalnije ponašati u predizbornoj kampanji. Preporuke se šire i na regulatornu agenciju za komunikacije jer smatramo da ima ogromnu odgovornost, posebno kad su elektronski mediji u pitanju'', kaže on.

Programski sadržaj prilagoditi

Regulatorna agencija za komunikacije mora, pojašnjava Udovičić, pojačati aktivnosti i zajedno s Središnjom izbornom komisijom izmijeniti kruta pravila za javne elektronske medije, javlja Fena.

''Programski sadržaji se moraju prilagoditi gledatelju. To znači da moraju biti zanimljivi, gledljivi i slušljivi. Ako pravimo debate ili predstavljanje stranaka što niko ne gleda, ništa nismo postigli. Ispunili smo formu, a glasači ništa od toga neće imati'', ističe.

Pisani mediji se, kaže, moraju držati pravila iz Kodeksa za tisak BiH koji nalaže profesionalnost, ''a kako, to ovisi od medija. Njima je u interesu da budu što zanimljiviji, ali to, nažalost, često vuče za sobom senzacionalizam.''

Direktor Misije USAID-a BiH David Barth u izjavi novinarima podsjetio je da su u demokraciji od ključnog značaja slobodni mediji kako bi građani imali precizne informacije. To, kako je kazao, znači da mediji trebaju izvještavati bez političkih i utjecaja novca te osiguraju precizne informacije javnosti.

''U BiH je priča prilično pomiješana. Imate talentiranih novinara koji su vrsni u svom zanatu, ali su mediji često pod utjecajem političkih stranaka, njihovih organa ili biznismena tako da to ima značajnog utjecaja na njihovo izvještavanje. Nastavit ćemo podržavati otvorene medije, a to uključuje i socijalne medije'', kaže on.

''Svi znamo da demokracija ne funkcionira bez informiranog građanstva. Trebamo glasače koji znaju činjenice da bi donijeli odgovorne odluke. Mediji imaju veliku odgovornost do prenesu te činjenice, da budu ti koji informiraju i obrazuju i to moraju raditi na nepristran način, bez ikakvog utjecaja'' kazao je Barth.

Urednička politikai interes vlasnika

''Izvještaj o monitoringu medija koji smo vidjeli tijekom prethodnih općih izbora pokazao je da su izvori medija pružali raznolik raspon informacija o političkim kandidatima, njihovim platformama i pitanjima i zbog toga vas pohvaljujemo. To je dobra vijest. Ali izvještaji su također pokazali da je urednička politika većine medija uređena prema političkim interesima vlasnika tih određenih medija, a ne interesima gledatelja i čitatelja. Izvještaji su pokazali da ti problemi nisu kratkoročna anomalija, već da to oslikava negativne trendove u medijima zemlje'', kazao je.

Predsjedavajući Komisije za promet i komunikacije PSBiH Momčilo Novaković okarakterizirao je medije kao sponu između politike, države i građana te konstatirao da su mediji i najutjecajniji posrednik između političara i javnosti.

''Ako se ta javnost izborima izjašnjava o uspješnosti svojih političara onda iz toga slijedi velika odgovornost medija za kreiranje javnosti i stvaranje objektivne slike u javnosti uoči samih izbora. Naravno, ta objektivnost medija je pod snažnom lupom, prije svega, političara koji nastoje izvršiti utjecaj posredstvom kadrova koji se nalaze posebno u javnim servisima da bismo imali veće šanse u odnosu na svoje političke suparnike u kampanjama'', kazao je na skupu.

Javni značaj informacije

Izrazio je nadu da će na današnjem skupu biti jasnije definirani i pojmovi informacije od javnog značaja koje su ''itekako zloupotrijebljeni u prethodnom razdoblju''.

Konferencija je imala za cilj da zainteresirane strane vezane za odnos između politike i medija, odnosno izbora i medija (nevladine organizacije, državne institucije, razne profesionalne agencije i mediji) razmijene mišljenja o tome što treba poboljšati za naredne izbore koji nas čekaju za manje od dvije godine, a opći za oko četiri godine.

Kopirati
Drag cursor here to close