Istraživanje

Među znanstvenicama i znanstvenicima u Mostaru nema razlike

Sci-Tech / Flash | 18. 01. 2016. u 12:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U znanstveno-nastavnim zvanjima podjednako su zastupljeni muškarci i žene, a i među muškarcima i ženama nema značajnih razlika u akademskoj produktivnosti, istaknuto je danas na na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje su predstavljeni srezultati istraživanja "Profesionalni položaj žena u znanosti - Sveučilište u Mostaru i Univerzitet Džemal Bijedić".

Rezultate su predstavile više asistentice odjela psihologije i socijalnog rada Marijana Barišić i Ines Perić.

Naime, tim Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru proveo je istraživanje u kojem je sudjelovalo 193 znanstvenika/ice, od čega je 25 posto žena, dok je muškaraca sudjelovalo 48 posto, a 27 posto ispitanika nije odgovorilo na pitanje vezano za spol.

Muškarci i žene, pokazalo je istraživanje, iskazuju jednaku razinu zadovoljstva poslom, statusom i životom.

''Ovakvi rezultati su u suprotnosti s većinom istraživanja provedenih na ovu temu na temelju kojih se može govoriti o drugorazrednom profesionalnom položaju znanstvenica, pa čak i o univerzalnoj spolnoj nejednakosti u istraživačkoj djelatnosti današnjice'', ističe viša asistentica Barišić.

Također, u suprotnosti sa stranim istraživanjima je i procjena muškaraca i žena o napredovanju žena pri čemu muškarci u većoj mjeri prepoznaju sporije napredovanje žena, rjeđe dobivaju priznanja te da rjeđe zauzimaju rukovodeće pozicije u odnosu na procjene samih žena.

Razlike u percepciji mogu biti prisutne jer žene ili teško prepoznaju neravnotežu između sebe i svojih kolega ili ne žele priznati problem.

Kopirati
Drag cursor here to close