Sigurnost na internetu

Mostar: Djeca sve češće žrtve cyber nasilja

Sci-Tech / Flash | 10. 02. 2015. u 12:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tijekom rada sa djecom, a posebice roditeljima, uočili smo da je tzv. cyber nasilje, odnosno oblik nasilja u kojem dijete izloženo napadu drugog djeteta, grupe ili odraslih osoba putem interneta, sve više zastupljeno i kod nas'', rečeno je za Bljesak.info iz Udruženja mladih psihologa iz Mostara.

Ovo udruženje došlo je do ovih spoznaja provodeći projekt ''Program prevencije vršnjačkog nasilja i upravljanja konfliktima u prigradskim naseljima Mostara''.

Povodom Dana sigurnosti na internetu, koji se obilježava 10. veljače, Udruženje napominje kako je bitno znati da nekada nasilje preko interneta može imati ozbiljnije posljedice od onog "realnog" nasilja. Kažu kako internet briše društvene kočnice, te dopušta djeci da govore stvari koje ne bi rekli u interakciji "licem u lice".

Roditelji ne kontroliraju djecu na internetu

''Informacije kojima raspolažemo nisu službene, jer nismo radile istraživanje na spomenutu temu. Međutim, tijekom radionica s djecom, ali i sastancima s roditeljima, postalo je evidentno da djeca provode jako puno vremena "online", čega su svjesni i roditelji, koji nekada i sami ne znaju kako  se nositi s tim. Stoga, smatramo da je, pored djece, nužno educirati i roditelje, koji često zbog nedostatka vremena, straha ili neznanja ne kontroliraju što djeca rade na internetu'', upozoravaju iz Udruženja mladih psihologa.

Inače, projekt ''Program prevencije vršnjačkog nasilja i upravljanja konfliktima u prigradskim naseljima Mostara" Udruženje provodi u četiri osnovne škole u prigradskim područjima Grada Mostara u OŠ Blagaj, OŠ Zalik, OŠ ''Omer Makusimić'' Podveležje i OŠ Bijelo Polje.

Osnovni cilj projekta je smanjenje stope vršnjačkog nasilja kod djece u prigradskim naseljima Mostara kroz poticanje socijalnog i emocionalnog razvoja učenika, roditelja i nastavnog kadra, te osiguravanje sigurnosti i dobrobiti djece kroz jedinstven edukativni program i javno zagovaranje.

Uočen porast vršnjačkog nasilja

''Razlog ovakve inicijative je sve veći porast vršnjačkog nasilja, koje negativno utiče na razrednu klimu, jedan je od vodećih uzroka smanjenja akademskih postignuća, te uzrokuje prijevremeno napuštanje škole. Za suzbijanje takvog trenda, provodi se devetomjesečni program koji će započeti sa izgradnjom mreže mladih ljudi koji će, pored razvijenih vještina za bolje funkcioniranje u školi, steći i životne vještine koje će činiti temelj za daljnji osobni razvoj'', kažu iz Udruženja.

Projekt, pored rada s učenicima kroz interaktivne radionice, podrazumijeva i informativne i edukativne radionice s roditeljima, kao i nastavnim kadrom, odnosno Koordinacijskim tijelima za implementaciju školskih aktivnosti i monitoring implementacije Međuinstitucionalnog protokola o postupanju u slučajevima nasilja u obrazovnim ustanovama, u svrhu što sveobuhvatnijeg bavljenja problemom vršnjačkog nasilja.

''Očekuje se da će projekt rezultirati većim stupnjem razvijenosti socio-emocionalnih kompetencija učenika; roditeljima koji su educirani o funkcionalnim obiteljskim, odnosima, te su sposobni identificirati znakove zlostavljanja i sposobni primjenjuju konkretne korake za prevenciju vršnjačkog nasilja, uz punu podršku nastavnog osoblja'', rekli su za Bljesak.info iz Udruženja mladih psihologa.

Važno je istaknuti kako Udruženje mladih psihologa, nevladina organizacija koja potpomaže osobni i profesionalni razvoj građana lokalne zajednice, spomenuti projekt realizira u suradnji s Infondacijom, fondacijom za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close