Gorušanin

Mostar, Trebinje, Nevesinje i Neum rizična područja za pustošne zemljotrese

Sci-Tech / Flash | 10. 06. 2012. u 09:37 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednje vrijeme razorni zemljotresi pogađaju zemlje koje su geografski blizu Bosne i Hercegovine. Posljednji potres iznimne jačine u Italiji, imao je katastrofalne posljedice po materijalna dobra, a odnio je i veliki broj ljudskih života.

Građani BiH su zbog svih ovih događaja, s razlogom zabrinuti, kazao je u razgovoru za Fenu seizmolog Rusmir Gorušanin.

- Prema karti očekivanih maksimalnih potresa područje Sarajeva se nalazi u zoni sedam što znači da postoji opasnost od potresa jačine sedam stupnjeva Merkalijeve ljestvice. Treba imati na umu da potresi mogu biti jačine i do 12 stupnjeva na toj ljestvici - pojasnio je Gorušanin.

Naša zemlja ima nekoliko vrlo trusnih područja, a što je već u prošlosti osjetilo stanovništvo tih dijelova BiH.

- Banja Luka je u dijelu Bosne i Hercegovine koje bi, u budućnosti, mogli pogoditi zemljotresi jačine od osam ili devet stupnjeva Merkalijeve ljestvice. Riječ je o vrlo jakim, tzv. pustošnim zemljotresima u kojim više od 50 posto zidanih objekata biva oštećeno ili srušeno. Međutim takvih potresa je, na sreću, jako malo - pojasnio je Gorušanin.

Kao rizična područja izdvojio je i Hercegovinu, posebno Mostar, Trebinje, Nevesinje i Neum.

- Na tim područjima postoji mogućnost potresa i do 10 stupnjeva Merkalijeve ljestvice. Riječ je o potresima koji uništavaju skoro 3/4 stambenih i ostalih objekata. Treba istaknuti da nikada u BiH nismo imali potres takve jačine i nadamo se da ih nećemo ni imati - rekao je Gorušanin.

Karta očekivanih maksimalnih intenziteta potresa, a na osnovu koje rade seizmolozi u BiH, izrađena je na bazi podataka o ranijim potresima, njihovoj povijesti, jačini i stupnju oštećenja.

- Naravno, ta karta nije stopostotno precizna, odnosno, ne može predvidjeti kada će i da li će doći do razornih zemljotresa - kazao je na kraju razgovora za Fenu seizmolog Gorušanin.

Kopirati
Drag cursor here to close