Studijska posjeta

Mostarske studentice u Bruxellesu predstavile Sveučilište

Sci-Tech / Flash | 21. 06. 2015. u 06:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog tjedna studentice Sveučilišta u Mostaru – Ana-Maria Paponja (4. godina na Pravnom fakultetu) i Ivana Šaravanja (3. godina na Filozofskom fakultetu, odsjek Politologija)su boravile u Bruxellesu, skupa sa studentima Univeziteta u Sarajevu, Univerziteta ''Džemala Bijedića'' u Mostaru, Univerziteta u Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Brčkom, Bihaću i Bijeljini, te privatnog Burch University iz Sarajeva.

Ova studijska posjeta je realizirana kao nagrada za najuspješnije timove na debatnom natjecanju kojeg je organizirala udruga ''Vesta'' uz podršku Delegacija EU-a u sklopu projekta ''EU i Ti“.

Naime, projekt ''EU i Ti'' koji se provodi već tradicionalno iz godine u godinu, okuplja svake godine stotine studenata sa svih Sveučilišta u BiH u vidu edukativnih posjeta Delegaciji EU i uredu specijalnog predstavnika EU-a za BiH.

Nakon posjeta, organizira se debatno natjecanje za sve studente na kojeg sveučilišta šalju timove od dva studenta u pratnji nekog od nastavnog osoblja sveučilišta. Samo natjecanje se sastoji od više dimenzija – natjecanja u prezentacijama, samo debatno natjecanje za polufinaliste i finaliste za pobjednike krugova preentacijskog natjecanja, te natjecanje u pisanju eseja.

Nakon vrlo visokog ostvarenog rezultata u krugu prezentacijskog natjecanja na temu ''Prednosti i nedostaci visokog obrazovanja u BiH'', studentica Ana-Maria je pobjedivši u natjecanju u pisanju eseja na temu ''Prednosti ulaska BiH u EU za građane Bosne i Hercegovine'', osigurala, zajedno sa ostalim pobjednicima u esejima, pobjednicima, finalistima i polufinalistima, osigurala participaciju u nagradnom studijskom posjetu Europskoj komisiji i Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Studentica Ivana Šaravanja se također izborila za sudjelovanje na studijskom putovanju istaknuvši se izvanrednoj aktivnošći tijekom cijelog natjecanja.

Studijski posjet je realiziran u rrazdoblju od 15. do 19. lipnja 2015. godine, a svim sudionicima subili osigurani: prijevoz autobusom do odredišta, smještaj na bazi polupansiona, te su svi dobili i džeparac za lokalni transport i ostale troškove za ručkove i večere.

Studenti su imali priliku posjetiti Komisiju EU-a, te osobno razgovarati sa predstavnikom komisije za odnoses BiH i Albanijom, te predstaviti ključne probleme koje su studenti identificirali tijekom natjecanja,a koji se tiču procesa pridruženja Bosne i Hercegovine Europskoj Uniji.

Također, posjetili su i Europski parlament, gdje ih je ugostila Tanja Fajon, te kroz kratku interaktivnu prezentaciju predočila kako funkcioniraeuropski parlament, te koji su trenutni fokusi rada ove institucije Europske Unije. Na kraju, posjetili su i organizaciju AEGEE, jednu od vodećih studentskih organizacija u Europi i šire, koja promiče ideju federalne Europe.

Za studentice ovo je bilo izvrsno iskustvo, kako u akademskom i profesiolanom smislu, tako i u onom personalnom. Pored stečenog znanja, posjete raznim institucijama, upoznavanja sjedišta Europe, Ivana i Ana-Maria su imale prilku upoznati se i sprijateljiti se sa studentima iz raznih gradova BiH, te na taj način stvoriti podlogu za eventualno neke nove projektne ideje, promičući temelju ideju projekta ''EU i Ti'' i po završetku i finalne faze.

Sve u svemu, ovo izvanredno iskustvo i promocija Sveučilišta u Mostaru na studentice je ostavilo sve poztivne utiske, te za samu organizaciju imaju samo riječi hvale, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close