Voda i održivi razvoj

Mostarski srednjoškolci educirali sugrađane o značaju vode

Sci-Tech / Flash | 20. 03. 2015. u 13:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Svjetskoga dana voda, u petak, 20. ožujka na Trgu Musala u Mostaru učenici iz tri osnovne škole predstavili su i dijelili edukacijski materijal o značaju vode.

Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a kazali su Svjetski dan voda ove se godine obilježava pod sloganom "Voda i održivi razvoj", međutim kroz tu temu prožete su i mnoge druge teme koje su povezane za vodu i zdrav život.

''U zadnje vrijeme mi u ZZO uključujemo vrtiće, osnovne i srednje škole u projekte kako bi se razvijala ili povećavala svijest mladih o važnosti vode. Imamo super odgovor i ove godine smo uključili tri škole. Učenici su radili unikatne promotivno edukativne letke koje će sami podijeliti građanima govoreći im i značaju vode'', kazala je za Bljesak.info Lejla Hadžić, diplomirana sanitarna inženjerka, koja djeluje pri Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a.

Učenici su izabrali jedno od tema i na svojstven način naprvaili prezentacijske plakate, kaže Hadžić, ističući kako primijeti da se djeca sve više zanimaju za način očuvanja vode što je po njenim riječima jako važno s obzirom da na svakom koraku vidimo kako se mladi odnose prema prirodi.

Hadžić ističe kako smo svi mi samo mali faktori u ovom lancu, jer veliki problem su zagađivanja industrija.

''Mi radimo kontinuiranu kontrolu zdravstvene ispravnosti vode iz javnih vodovodnih sustava, ali nažalost na samo četiri općine Mostar, Konjic, Jablanica i Čitluk. Iz ostalih općina imamo samo par uzoraka koje nam dostave sanitarni inspektori ili kada ljudi iz lokalnih vodovodnih objekata traže zahtjev da se ispita ispravnost vode. Imamo rezultate da je 10 posto je mikrobioloških neispravnih nalaza bilo u protekloj godini, ali i mjesečni psototak se kreće oko 10 posto. Možemo reći da je voda iz javnih sustava dobra s mikrobioloških stajališta. Iako zvuči da je taj postotak velik, velik je broj uzoraka sirove vode na samom izvorištu koja nije došla do potrošača i nije prošla proces pročišćavanja'', kazala je za Bljesak Hadžić.

Velik problem, po riječima Hadžić postavljaju lokalni vodovodni objekti. Manje od 20 posto stanovništva se snabdijeva iz tih individualnih objekata i tu je mikrobiološka neispravnost puno veća i kreće se od 65 pa i do 85 posto neispravnosti.

Vrlo teško je uraditi plan zbrinjavanja toga ide se prema tome. ''Ove godine se završava desetljeće 'Voda za zdravlje' koja je od strane UN-a proglašena 2005 godine, a cilj je bio da se u tijeku tih deset godina 50 posto stanovništva na javne vodovodne sustave i ima čistu vodu. A i kod nas se dosta radi na tome sve više se širi vodovodna mreža'', kaže Hadžić.

Kopirati
Drag cursor here to close