Sarajevo

Najava znanstvenog simpozija na temu "Matične ćelije i njihova terapijska primjena"

Sci-Tech / Flash | 02. 06. 2013. u 13:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem o temi ''Matične ćelije i njihova terapijska primjena'' bit će održan 7. i 8. lipnja u Sarajevu.

Tijekom simpozija eminentni stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Srbije i Velike Britanije govorit će o glavnim karakteristikama tipova matičnih ćelija koje se mogu primjenjivati u terapijske svrhe, praktičnim iskustvima vezanim za transplantacije hematopoetskih matičnih ćelija iz svih izvora kako u BiH tako i u svijetu, sigurnosnim protokolima uzimanja matičnih ćelija i njihovom dugoročnom čuvanju za potencijalnu buduću upotrebu.

Govora će biti i o najaktualnijim istraživanjima na polju regenerativne medicine za bolesti poput dijabetesa tip I, cerebralne paralize i raznih neurodegenerativnih poremećaja.

Organizator simpozija su Akademije nauka i umjetnosti BiH, Odbor za maligna oboljenja Odjeljenja medicinskih nauka u Sarajevu.

Transplantacije hematopoetskih matičnih ćelija koje se provode u tretmanu krvnih bolesti poput leukemije, anemije, limfoma te raznih imunoloških poremećaja, sve donedavno bile su interes samo užeg kruga stručnjaka direktno vezanih za ove izrazito zahtjevne i bitne medicinske tretmane.

Mogućnost čuvanja matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčanika, koji se uzimaju odmah po rođenju djeteta, za potencijalne tretmane gore navedenih bolesti, ali i čitavog niza regenerativnih metoda, skrenulo je pažnju široke javnosti upravo na mnogostruku primjenu matičnih ćelija.

Generalni sponzor Simpozija je prva europska potpuno akreditirana banka matičnih ćelija Future Health Biobank.

Simpozij će biti održan na Akademiji nauka i umjetnosti BiH s početkom u 10 sati, najavili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close