Natjecanje i nagrade

Najbolji matematičari HNŽ na natjecanju u Čitluku

Sci-Tech / Flash | 22. 03. 2015. u 18:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko natjecanje iz matematike za učenike VII. i VIII. razreda osnovnih škola u kojim se nastava izvodi na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu održano je u subotu u Osnovnoj školi 'Bijakovići'. Organizator natjecanja bila je Udruga matematičara 'Ruđera Boškovića' iz Mostara, a natjecanje je organizacijski podržala i Općina Čitluk.

Na natjecanju su nastupila ukupno 64 natjecatelja, svima njima, njihovim profesorima, kao i gostima dobrodošlicu u OŠ 'Bijakovići' poželio je ravnatelj prof. Veselko Pehar. U ime domaćina ravnatelj Pehar zaželio je učenicima mnogo uspjeha i iskoristio prigodu da srdačno pozdravi kolege prosvjetne djelatnike, predsjednika Udruge matematičara 'Ruđera Boškovića' Mostar prof. Niku Sušca, načelnika općine Čitluk Ivu Jerkića i ravnatelja Zavoda za školstvo HNŽ-a Željka Ćorića.

"Vi koji ste ovdje došli ste najbolji u svojim školama i svi ste pobjednici. Svjesni ste toga da postoje samo prva tri mjesta koja će biti nagrađena, nemojte biti razočarani ako ne budete vi među ta tri. Pred vama je dug period i bit će još natjecanja. Matematika je kraljica svih znanosti, to nemojte nikada izgubiti iz vida.

Ako budete studirali matematiku onda su vam veće šanse da ćete se zaposliti. Danas još uvijek nedostaje profesora i nastavnika matematike, dakle nemojte biti razočarani ako se dogodi da ne postignete očekivani uspjeh", kazao je predsjednik Udruga matematičara 'Ruđera Boškovića' Mostar prof. Niko Sušac i zahvalio Općini Čitluk što je podržala natjecanje u matematici.

Nakon toga prof. Sušac je natjecatelje upoznao s načinom održavanja natjecanja i naglasio kako će pobjednici pobjedom na županijskom natjecanju steći pravo nastupa na budućim natjecanjima višeg ranga.

"Drago mi je što je ovo natjecanje upravo iz matematike jer puno djece danas, bilo da se radi o osnovnoj školi bilo srednjoj, 'bježi' od matematike i matematiku doživljava kao nekakav bauk", kazao je načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić i citirao riječi poznatog matematičara i književnika prof. Vladimira Devide: "Matematika nipošto nije suhoparna, dosadna i bez mašte, već naprotiv, poput plemenite djevojke uzvraća ljubav, onome koji je razumije i voli", nakon čega je učenike pozvao da nastave voljeti matematiku, te da se na koncu odluče i studirati ovu jako bitnu znanost.

Natjecatelji su za rješavanje zadataka na raspolaganju imali sat i pol vremena, a nakon pregledavanja radova proglašeni su najuspješniji učenici.

U natjecanju VII. razreda najuspješnijom se pokazala Kristina Čović (OŠ 'Ilije Jakoviljevića' – Mostar), drugo mjesto osvojio je Miron Leko (OŠ 'Petra Bakule' – Mostar), dok je treće mjesto osvojio Karlo Previšić (OŠ 'Marina Držića' – Buna).

Najuspješniji učenik na danas održanom županijskom natjecanju iz matematike za osme razrede bio je Josip Perić (OŠ 'Vladimira Pavlovića' – Čapljina), drugo mjesto osvojio je Filip Budić (OŠ 'Marina Držića' – Buna), a treće Ernest Džakula (OŠ 'Stolac'). Najuspješniji učenici nagrađeni su diplomama i prigodnim darovima.

Kopirati
Drag cursor here to close