Američka vojska

Nakon 400 milijardi dolara utrošenih na razvoj izgleda kako F-35 napokon leti bez problema

Sci-Tech / Flash | 04. 06. 2015. u 06:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon godina razvoja i brojnih problema, američki vojni zrakoplov Lockheed Martin F-35 Lightning II uskoro bi mogao biti uveden u operativnu upotrebu.

Na internetu je objavljen video koje je načinilo osoblje na vojnom brodu USS Wasp gdje se vidi kako verzija ovoga zrakoplova, F-35B uzlijeće i slijeće onako kako je i prvobitno zamišljeno .

Od srpnja bi ovaj borbeni zrakoplov pete generacije, aktivnu službu trebao početi u Marinskom korpusu SAD-a (US Marine Corps). 

Kao što možete vidjeti u videu, zrakoplov može poletjeti i sletjeti okomito, kao i lebdjeti.

Ovo nije prvi vojni zrakoplov u aktivnoj službi sposoban za vertikalno i kratko uzlijetanje i slijetanje. Još daleke 1967. godine Britanci su uveli u upotrebu AV-8 Harrier Jum Jet koji je između ostalog NATO koristio 1994. godine tijekom bombardiranja vojske Republike Srpske u BiH i kasnije kada su 1999. godine bombardirali Srbiju i Crnu Goru.

Lockheed Martin F-35 Lightning II je višenamjenski jednomotorni zrakoplov namijenjen za blisku zračnu podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve.

Verzija F-35B je zrakoplov koji može vertikalno poletjeti i sletjeti (VTOL), no pretežno se upotrebljava STOVL-a inačica (kratka uzletno-sletna staza polijetanja u horizontali s vertikalnim slijetanjem). Mogućnost lebdijenja je omogućena pomoću takozvanog Liftfana, jedne turbine iza pilotske kabine, koja se može okrenuti 90 stupnjeva naprema dolje.

Kritičari tvrde kako zrakoplov raspolaže s premalo goriva i oružja, što ukazuje da nije dobra zamjena za zrakoplove koji napadaju zemaljske ciljeve. Njegova nesposobnost dužih nadzvučnih letova čine ga manje korisnim kao platformu za obranu. Osim toga, F-35 raspolaže sa samo četiri unutarnja otvora za projektile koji mogu primiti samo zrak-zrak rakete i male bombe.

Još jedan problem je i nagli skok cijene, te je trenutno F-35 skuplji za čak 60 milijuna dolara od daleko superiornijeg i moćnijeg F-22 Raptora.

Kopirati
Drag cursor here to close