Imate ideju?

Natječaj za maštovite osnovce: Kako ćemo komunicirati 2030?

Sci-Tech / Flash | 16. 04. 2015. u 07:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da li možete sebe zamisliti bez mobitela, kompjutera, tableta, interneta...? Ne tako davno, prije 15 godina ljudi su komunicirali bez ovih tehnoloških alata. Sjetimo se kako je izgledala komunikacijska tehnologija tog vremena. Tada su internetu pristupali tek rijetki uz prosječne brzine koje su bile stotinu ili dvije stotine puta sporijeod današnjih, uz iritantan zvuk dial-up konekcije, temalobrojne i jednostavne web stranice koje se nikad ne otvaraju. Mobilni telefoni su bili veliki, skupi i teški, razgovor se plaćao po svakoj minuti uz visoke cijene, a sami aparati bili su bez aplikacija isamo sa glasovnom ili sms uslugom.

Također, TV smo pratili putem nekoliko televizijskih kanala preko kućne antenea danas je dostupno preko 200 kanala putem TV operatera, od toga preko 30 u HD kvaliteti, sa raznovrsnim sadržajima koje je moguće pratiti u pokretu na mobitelima, tabletima. Sadržaje konzumiramo kada i gdje želimo. Stigli su smart mobilni telefoni sa tisućama aplikacija za komunikaciju, učenje, igru i zabavu, povezani u svakom trenutku na globalnu internet mrežu.

Danas mladi komuniciraju sa cijelim svijetom fiksnim, mobilnim telefonom sa uključenim besplatnim minutama, sms-ovima i MMS-ovima, e-mailom, Facebookom, Whatsappom, Twitterom, Viberom, Instagramom, forumima, kod kuće, u školi i u pokretu zahvaljujući velikim brzinama i niskoj cijeni interneta.

Društvene medije danas svi uzimamo zdravo za gotovo, gdje su nam naši pravi i virtualni prijatelji uvijek dostupni (online) za savjet, komentar ili igru, uvijek su tu kao da se nikada nije živjelo bez njih. Stoga se postavlja pitanje bez čega nećemo moći zamisliti život 2030 godine? U kojem smjeru će se ICT industrija razviti za novih15 godina i kako ćemo mi, naša djeca komunicirati tada?

Kopirati
Drag cursor here to close