Prazan registar

Nijedan fakultet u BiH još nije akreditiran

Sci-Tech / Flash | 18. 06. 2013. u 14:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nijedna visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini još nije akreditirana.

Povodom medijskog oglašavanja pojedinih visokoškolskih ustanova u kojima koriste sintagme “ akreditirana visokoškolska ustanova i akreditirani program”, Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH obavještava javnost da je okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, članom 49. propisano da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta vodi Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova.

Postupak akreditacije visokoškolskih ustanova završava se upisom u Državni registar.

- Kako do sada nijedna visokoškolska ustanova nije upisana u ovaj registar, tako nijedna visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini još nije akreditirana, precizira se u priopćenju.

Ne sporeći pravo visokoškolskim ustanovama da putem medija reklamiraju kvalitetu usluga koje pružaju, ističu kako se u tom kontekstu, iz navedenih razloga, ne može koristiti termin akreditirani.

Naglašavajući značaj akreditacije, podsjećaju da je riječ o postupku u kojem se utvrđuje usklađenost rada visokoškolske ustanove ili studijskog programa s kriterijima i unaprijed utvrđenim standardima, a u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvalitete u Europskom području visokog obrazovanja.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, na osnovu zahtjeva za izdavanje preporuka nadležnog obrazovnog organa i dostavljenih izvještaja povjerenstva za eksternu evaluaciju, do sada je izdala četiri preporuke o akreditaciji na osnovu kojih je nadležni obrazovni organ izdao četiri rješenja o akreditaciji.

U daljem postupku Agencija vrši ocjenu usklađenosti rješenja o akreditaciji s normama i kriterijima iz Okvirnog zakona i na kraju upis u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova.

Kopirati
Drag cursor here to close