Mlada Europa

Nijemci mladima u BiH šire vidike i uče ih kako da prevladavaju etničke podjele

Sci-Tech / Flash | 08. 11. 2014. u 09:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u petak održana regionalna konferencija o suradnji i prevladavanju etničkih barijera kao osnova za napredak mladih u BiH.

Regonalna konferencija imala je za svrhu da na jednom mjestu okupi službenice i službenike za mlade, omladinske liderice i lidere vijeća mladih i omladinska vijeća kao i predstavnice i predstavnike vladinog sektora koji su govorili o položaju mladih i načinima na koji se isti može poboljšati, priopćio je organizator, Institut za razvoj mladih KULT.

Konferencija je održana u sklopu inicijative "Mlada Europa" koji taj institut provodi u suradnji s Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke. Osim u Mostaru, konferencije će se održati u Banjoj Luci i Tuzli.

''Službenici za mlade, predstavnici omladinskih organizacija, omladinski lideri na regionalnoj konferenciji u Mostaru razgovarali su o važnosti aktivnog građanstva, posebno u zemlju u kojoj samo nešto više od 50posto građana izlazi na izbore. Također, sudionici su pričali o značaju međunarodne povezanosti i prevladavanju etničkih barijera u svrhu bolje perspektive za mlade. Upravo su ove teme odabrali mladi ljudi iz 22 različite zemlje na međunarodnoj konferenciji mladih održanoj u Sarajevu u lipnju 2014.'' istaknula je projektna koordinatorica inicijative „Mlada Europa“ Nejra Neimarlija Roić

Sudionicima konferencije se obratio Adnan Husić iz Komisije za koordinaciju pitanja mladih iz Ministarstva civilnih poslova BiH koji je govorio o položaju mladih i načinima na koji se isti može poboljšati. Također se sudionicima obratio Jens Wagner, prvi tajnik za kulturu, medije i protokol pri Veleposlanstvu Njemačke u BiH.

''Jedan od najznačajnijih aspekata rada njemačkog Veleposlanstva u BiH jeste direktno uključivanje mladih te intenziviranje kontakta s vršnjacima iz drugih dijelova svijeta. Tako se mladima šire vidici a samim tim prevladavaju i etničke podjele. Tijekom naših konferencija u Sarajevu i Mostaru imali smo priliku povezati mlade aktiviste koji su razmijenili iskustva, snove ali i brige koje nose sa sobom. Ja sam impresioniran kreativnošću i energijom ove mlade generacije. Siguran sam da će oni pronaći načine da riješe probleme te da će Bosna i Hercegovina ići ka našem zajedničkom cilju – EU integracijama'' naglasio je Jens Wagner.

Svrha održavanja svih konferencija bit će objedinjenje jednog unificiranog dokumenta o položaju mladih u BiH te rješenjima za probleme mladih koji će izraditi Institut za razvoj mladih KULT, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close