bh. aktivisti

Njemačka: U dopunsko obrazovanje uključeno 4.000 bh. državljana

Sci-Tech / Flash | 15. 06. 2015. u 08:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak rukovodstva, nastavnika i koordinatora Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine na kome su analizirane dosadašnje aktivnosti i usvojen plan rada povodom završetka ove školske godine koja u Njemačkoj traje do kraja srpnja, održan je nedavno u prostorijama Generalnog konzulata BiH u Stutgartu.

Tom prilikom je rečeno da su bh. aktivisti u Njemačkoj posljednjih sedam godina postigli impozantne rezultate u oblasti dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku. U projekt dopunskog obrazovanja, samo u Njemačkoj uključeno je oko 4.000 građana, od kojih su jedna četvrtina djeca koja u 37 odjeljenja pohađaju dopunsku nastavu na maternjem jeziku, po planu i programu - i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Dopunska škola BiH u Hamburgu koja je početkom svibnja počela s radom i u koju je dosad upisano više od 40 učenika s kojima rade dva nastavnika je 38-a članica Saveza dopunskih škola.

''Za razliku od nekih drugih zemalja čiji državljani žive u Njemačkoj, primjera radi: Turske, Italije, Grčke, Hrvatske i Republike Srbije koje za ovu oblast izdvajaju godišnje i po više od milijun eura i imaju više od 40 zaposlenih, mi smo sve urađeno postigli vođeni ogromnom željom da se ne pogubimo u tuđem svijetu, da sačuvamo svoj jezik i da mlađi naraštaji ostanu vezani za našu domovinu BiH, ulažući ogroman trud, znanje i vrijeme, bez financijske pomoći nadležnih institucija iz domovine, iako je ovo što radimo posao države'', rekao je predsjednik Saveza dopunskih škola Haris Halilović, bivši generalni konzul BiH u Stutgartu.

On je prisutne informirao o radnoj posjeti izaslanstva Saveza nadležnim ministarstvima u BiH kojima su predstavili projekt dopunskog obrazovanja u dijaspori i usmeno i pismeno dostavili prijedlog šta država BiH hitno treba uraditi kako bi se ova oblast adekvatnije regulirala.

''Ministar Adil Osmanović i ministrice Semiha Borovac i Elvira Dilberović poštuju rezultate koje smo postigli i obećali su nam konkretnu podršku i pomoć. Vjerujemo da će održati obećanja i po našim zahtjevima brzo djelovati. Sve drugo bio bi šamar aktivistima u dijaspori BiH i onima koji trenutno žive izvan njenih granica, posebno djeci i mladim, što bi u budućnosti imalo katastrofalne posljedice za BiH i sve njene građane '', istaknuo je Halilović.

Sastanku u Stutgartu prisustvovali su i generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić i konzul BiH u Stutgartu Dag Đumrukčić.

''Projekt koji vodi Savez dopunskih škola BiH po meni je najveći i najznačajniji projekt u cijeloj bh. dijaspori koji država BiH mora prepoznati, pomoći i adekvatno regulirati. Očuvanje maternjeg jezika je od ogromnog značaja za našu državu i mi sebi ne bi smjeli dozvoliti da se odreknemo dijaspore koja voli svoju domovinu, pomaže joj i želi da mlađe generacije ostanu vezane za BiH'', rekao je konzul Đumrukčić.

Generalni konzul Šaldić čestitao je Savezu na uspjehu te poručio da je "naša moralna i svaka druga obaveza da sačuvamo svoj jezik, običaje i kulturu".

''Imate moju punu podršku, a ja apeliram na sve nadležne u BiH da vam pomognu. Kao generalni konzul BiH to sam već više puta tražio. I usmeno i pismeno'', poručio je on, priopćeno je iz Saveza dopunskih škola BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close