Veliki brat

Obama strancima: Pratimo vaše profile na društvenim mrežama

Sci-Tech / Flash | 19. 12. 2015. u 15:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na redovnoj konferenciji za novinare predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Baracka Obame, između ostalog novinari su postavili pitanje i prati li njegova vlada društvene mreže, odnosno profile stranaca koji traže prebivalište ili dolaze u turistički posjet.

Odgovor je bi, očekivano, potvrdan: "Naši policijski i obavještajni stručnjaci konstantno prate javne postove na društvenim mrežama i to je dio procesa za, primjerice, dobivanje vize. Mislim da u tome nema ničeg čudnog", rekao je predsjednik Obama. I zapravo je u pravu, uostalom, ono što napišete na Facebooku, Twitteru ili nekoj trećoj društvenoj mreži ionako je javno i onda je sasvim očekivano da će to pročitati njihovi obavještajci ukoliko im se učini "zanimljivim"...

Međutim, kako prenosi Zimo.co novinari su željeli znati čitaju li tajne službe i ostale agencije i privatne komunikacije između građana.

Poznato je kako je američka administracija u više navratala tražila da najveće kompanije iz Silicijske doline dopuste pristup šifriranim komunikacijskim kanalima.

"Želimo pratiti sve potencijalne teroriste ili one koji su već osumnjičeni za neko djelo, suradnja s "high-tech" kompanijama je u tom smislu, mislim, sasvim normalna", pomalo nedefinirano je odgovorio Obama. Nije, dakle, razjašnjeno prati li "Veliki brat" samo ono što javno objavljujete na društvenim profilima ili u međusobnoj komunikaciji na nekoj od društvenih mreža.

Uglavnom, ako namjeravate posjetiti SAD ili potražiti spas u američkom snu, da, praćeni ste i biti ćete praćeni, ali to i nije nešto što bi vas trebalo čuditi...

Kopirati
Drag cursor here to close