ultrabrzi zrakoplov

Od Londona do New Yorka za sat vremena?

Sci-Tech / Flash | 05. 08. 2015. u 17:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvoj novih tehnologija, bez obzira na područje primjene, događa se velikom brzinom, baš kao što nam stiže informacija kako ćemo uskoro moći preletjeti cijeli Atlantik u roku od 60 minuta

Američki ured za patente prošlog je mjeseca odobrio Airbusov zahtjev za patentom "ultrabrzog zrakoplova i srodnih metoda zračne plovidbe". Najpoznatija europska tvrtka za proizvodnju zrakoplova Airbus patentirala je avion koji može letjeti nadzvučnom brzinom.

Očekuje se kako bi zrakoplov mogao postići nadzvučnu brzinu od 4,5 Macha što je četiri i pol puta brže od brzine zvuka. Lako zaključujemo kako bi zrakoplov Airbusa mogao svoje putovanje svesti na samo 60 minuta leta od britanske prijestolnice pa sve do Velike jabuke. Nekada je Concordeu, najbržem nadzvučnom putničkom zrakoplovu za istu relaciju bilo potrebno gotovo tri i pol sata. Uobičajenim putničkim avionima, za prelazak Atlantskog oceana danas je potrebno između šest i osam sati.

Novo patentirani zrakoplov pokretale bi tri različite vrste motora, čija bi snaga rezultirala brzinom od 5000 km/h. Polijetao bi okomito, baš kao i space shuttle, no neposredno prije dostizana brzine od 1 Macha (brzine zvuka), turbomotori bi se uvukli u trup aviona te bi dalje letio na pogon raketnog motora do visine 30 kilometara. Zanimljiva je činjenica kako konvencionalni zrakoplovi u prosjeku lete na visini od 11 kilometara. Nakon prelaska tridesetog kilometra, pogon bi se prebacio na dva mlazna motora na krilima te pokrenuo avion do očekivane brzine od 4,5 Macha, prenosi Buro247.hr.

Airbus predlaže da pogon ide uz pomoć raznih oblika vodikova goriva. Iako je velika vjerojatnost kako ovaj avion nikada neće ući u masovnu proizvodnju, tvrtka vjeruje kako bi ipak mogao biti multifunkcionalan, imati vojnu te civilnu namjenu, a nova bi se se tehnologija mogla upotrijebiti za razvoj drugih Airbusovih letjelica.

Kopirati
Drag cursor here to close