Održive prakse

Odobreni projekti za škole iz BiH s najboljim praksama

Sci-Tech / Flash | 01. 06. 2015. u 12:51 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond otvoreno društvo BiH objavio je, krajem siječnja ove godine, poziv osnovnim školama da kandidiraju primjere dobrih praksi koje su razvili i realiziraju u svojim sredinama.

U priopćenju za javnost navodi se da su odabrane škole iz raznih krajeva BiH koje su imale najbolje projekte (Brčkog, Breze, Konjica, Goražda, Prijedora, Prnjavora, Sarajeva, Semizovca, Trebinja,Tuzle i Vogošće), a odabrani projekti bit će realizirani tijekom školske 2015./2016. godine.

Cilj poziva bio je da se prikupe, promoviraju i javnosti predstave inovativne i održive školske prakse kojima se unapređuje kvaliteta osnovnog obrazovanja u BiH.

Na natječaj se prijavilo 156 škola s projektima koji su se odnosili na unapređenje suradnje škola i roditelja, promoviranje društvene pravde, kao i poticanje učenika na kritičko mišljenje, kreativnost i istraživanje.

Žiri za izbor i odabir najboljih projekata činili su članica Upravnog odbora FOD BH i profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Dženana Husremović, direktorica OŠ Džemaludin Čaušević (jedna od 10 najboljih škola iz 2014.) Beba Šarkinović, direktorica Agencije za odnose s javnošću ZPR Zinaida Ilaria i koordinatorica Programa za obrazovanje FOD BH Dženana Trbić.

Kriteriji kojima se žiri vodio bili su potpunost i jasnoća aplikacije, usklađenost s principima danog područja, aktualnost prakse, obuhvat (da li se praksa primjenjuje na nivou jednog ili nekoliko razreda ili cijele škole/više generacija), održivost (da li se radi o jednokratnoj ili višekratnoj aktivnosti ili je integrirana u cjelokupan rad škole i nastavne prakse), inovativnost i kvaliteta.

Izvršna direktorica Fonda otvoreno društvo BiH Dobrila Govedarica izjavila je da Fond otvoreno društvo BiH podržava i realizira projekte koji doprinose profesionalnom i demokratskom razvoju bh. obrazovnog sustava, te se zalaže da počivaju na načelima da je obrazovanje javno dobro, zasnovano na poštivanju ljudskih prava i socijalnoj pravdi.

Dodala je da "kvalitetno obrazovanje stavlja učenika i njegove potrebe u centar pozornosti i istovremeno dugoročno teži unapređenju cijelog društva".

''Temeljne vrijednosti u obrazovanju podrazumijevaju odgovoran pristup svih obrazovnih aktera u kreiranju nastavnih planova i programa, osiguravanje visokih standarda koji garantiraju kvalitetno obrazovanje, te jednak tretman sve djece tijekom školovanja'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close