Kolektivni ugovor

Održan polusatni štrajk zdravstvenih radnika; čeka se pregovarač Vlade

Sci-Tech / Flash | 26. 10. 2015. u 10:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveni radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine stupili su jutros u 10 sati u polusatni štrajk upozorenja koji bi, kako ističu, trebao biti apel Vladi Federacije Bosne i Hercegovine te federalnom Ministarstvu zdravstva da stupi u pregovore sa sindikatima zdravstva, a u vezi usklađivanja Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva FBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) okupio se veliki broj zdravstvenih radnika. Zahtijevaju da se što prije krene u pregovore oko usklađivanja kolektivnog ugovora.

"Već dugo se prate događanja u vezi donošenja Zakona o radu FBiH koji je precizirao da strukovni sindikati pregovaraju sa nadležnim ministarstvima u oblasti proračunskih korisnika i javnih ustanova.

Mi smo javna ustanova i zakon je propisao da mi pregovaramo sa Ministarstvom zdravstva. Uputili smo u zakonskim rokovima federalnom Ministarstvu zdravstva incijativu i prijedlog novog usklađenog ugovora, nismo dobili odgovor, odlučili smo se na štrajk upozorenja kako bi upozorili Vladu FBiH na njen dio obaveze", kazao je u razgovoru za AA specijalist anesteziolog-reanimatolog i predsjednik Sindikata uposlenih u zdravstvu KCUS-a Suad Rožajac.

Prema njegovim riječima, od Vlade FBiH očekuje se da odredi pregovarače, što do sada nije urađeno, iako je federalno Ministarstvo zdravstva nadležno za pregovaranje.

"Ovo je štrajk upozorenja i mi očekujemo od federalnog Ministarstva zdravstva i od Vlade FBiH da odredi pregovarače i da jednostavno počnemo sa pregovorima o kolektivnom ugovoru. Oni se nisu očitovali sindikatima, nego su kroz medije dali priopćenje kako se oni ne smatraju nadležnima i da su uputili upit da vide tko je nadležan i rečeno im je da su oni nadležni za vršenje pregovora.

Očekujemo sada da oni shvate da su nadležni za pregovaranje u zdravstvu, mislim da im je to posao. Stiče se utisak da oni jednostavno ne žele pregovarati iako zakon propisuje da se pregovori vrše u dobroj volji, nemaju dobre namjere, ali ni znanja", kazao je Rožajac.

Kopirati
Drag cursor here to close