Konjic

Održana interaktivna radionica ‘Dječje siromaštvo i mediji’

Sci-Tech / Flash | 16. 06. 2015. u 12:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Konjicu je 15. i 16. lipnja održana dvodnevna interaktivna radionica “Dječje siromaštvo i mediji”. Radionica je namijenjena novinarima, urednicima i stručnjacima iz sustava socijalne i dječije zaštite i ima za cilj razmjenu informacija, znanja i iskustava u vezi s konceptom dječijeg siromaštva i njegovoj medijskoj slici.

Tijekom radionice sudionici su mogli dobiti osnovne informacije o međunarodno prihvaćenim definicijama dječijeg siromaštva i ulozi medija u izvještavanju i zagovaranju zaštite prava i interesa djece. Predstavnik UNICEF-a za BiH Ayman Abulaban istaknuo je kako je “obrazovanje jedan od načina razbijanja kruga siromaštva”:

“Nadam se da će na ovoj radionici biti govora o tome kako vi iz medija koji ostvaruju utjecaj na mišljenje ljudi možete razgovarati o kvaliteti u obrazovanju i problemima koji djecu sprečavaju da u obrazovanju sudjeluju. Razgovorom o tim temama može pomoći u razbijanju tog kruga siromaštva, i kroz otvoren dijalog moguće je doći do odgovora na pitanja koja je uloga donositelja odluka, civilnog društva i nas kao pojedinaca. Nadam se da ćemo na kraju radionice doći do rješenja kako ovu temu koja je veoma bitna prezentirati i učiniti dovoljno atraktivnom kako bi se o njoj govorilo i pisalo u medijima”, kazao je Abulaban na otvaranju radionice.

Bila je ovo prilika i za komentare medijski eksponiranih slučajeva vezanih za statistike i manifestacije siromaštva i uskraćenosti u kojima su se pojavila djeca. Obrađene su i teme o etici u izvještavanju o pitanjima socijalne i dječije zaštite kao i uloga novinara, medija i javnosti.

U skladu sa zaključcima prethodnih sličnih skupova, dijalog između stručnjaka, predstavnika institucija, akademske zajednice i medijskih profesionalaca neophodan je preduvjet za bolje informiranje javnosti i argumentirano zagovaranje najboljih politika i praksi za dobrobit djece u BiH.

Inicijator i organizator skupa je UNICEF u BiH u suradnji sa nadležnim institucijama.

Kopirati
Drag cursor here to close