Patenti

Pao tajni dogovor Microsofta i Samsunga

Sci-Tech / Flash | 10. 02. 2015. u 09:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanije Microsoft i Samsung Electronics postigle su nagodbu u sporu oko naplaćivanja prava na patente, no uvjeti nagodbe su povjerljivi, priopćio je u ponedjeljak Microsoft.

Microsoft je prošle godine tužio Samsung na saveznom sudu u New Yorku, optužujući ga za kršenje sporazuma o suradnji jer je odbijao plaćati prava na patente nakon što je američka tvrtka u rujnu 2013. najavila kupnju Nokijinog odjela za proizvodnju mobitela.

Kakav je dogovor između Microsofta i Samsunga, nije poznato jer je to poslovna tajna, navodi Hina. No, procjenjuje se da bi po cijeni od pet dolara po jednom uređaju Samsung morao plaćati Microsoftu oko 1,6 milijarde dolara godišnje. Samsung je u 2014. prodao 318 milijuna pametnih telefona, pokazuju podaci IDC-a o isporukama.

U tužbi je Microsoft ustvrdio da mu Samsung duguje 6,9 milijuna dolara kamata za više od milijardu dolara neplaćenih prava na patente. Samsung je uzvratio da je kupnjom Nokije Microsoft prekršio sporazum o suradnji iz 2011.

Samsung je kazao da je 2011. dogovorio da će Microsoftu plaćati tantijeme u zamjenu za licencu za patent koji pokriva telefone koji imaju Googleov Android operativni sustav. Samsung je također pristao razvijati Windows telefone i dijeliti povjerljive poslovne informacije s Microsoftom, pokazuju sudski podnesci.

No, nakon što je Microsoft kupio Nokiju, postao je izravan konkurent Samsungu na području hardvera, a Samsung je odbio podijeliti neke osjetljive informacije zbog mogućeg kršenja tržišne utakmice.

Kopirati
Drag cursor here to close