844 učenika manje

Počela nastava u školama Srednjobosanske županije, smanjen broj učenika

Sci-Tech / Flash | 05. 09. 2016. u 09:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nova školska godina počela je danas za 34 447 učenika osnovnih i srednjih škola u Srednjobosanskoj županiji, što je za 844 učenika manje u odnosu na prethodnu školsku godinu'', izjavila je Feni županijska ministrica obrazovanja Katica Čerkez.

Nastava je počela u 81 školi na području SBŽ-a, u koje je upisano 21 577 učenika osnovnih škola, od kojih 2 381 prvašića, te 12 870 srednjoškolaca.

''U osnovnim školama imamo 558 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu, dok je taj manjak u srednjim školama 286 učenika. To je pokazatelj značajnoga pada broja učenika te da nas je, nažalost, zbog pada natalitet i migracije ljudi, sve manje u SBŽ-u'', kazala je Čerkez.

Na pitanje ima li ove godine problema s prijevozom učenika, koji su postojali proteklih godina, Čerkez je kazala da prvoga školskoga dana nema pritužbi.

''Nažalost, nikada do kraja nismo kvalitetno uredili prijevoz učenika, jer je ključni problem to što SBŽ nema razvijenu infrastrukturu javnoga prijevoza za građane. Samim tim, i djeca se susreće s problemom i pokušavam to prevladati. Proveli smo tender za izbor prijevoznika, bilo je i žalbi, ali jutros je stanje mirno, a probleme koji se eventualno pojave odmah ćemo rješavati'', naglasila je Čerkez.

Ministrica Čerkez je istaknula da je iz proračuna ove godine osigurano ukupno 70 000 KM za učenike kojima su potrebni besplatni udžbenici, od čega je 20 000 KM izdvojeno za djecu romske nacionalnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close