Sitni propusti

Pogreške u pisanju donose ogromne gubitke za tvrtke

Sci-Tech / Flash | 01. 06. 2013. u 14:59 J.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oko 90 posto elektronskih profesionalnih poruka sadrži pogreške u pisanju što nanosi miljunsku štetu tvrtkama'', navodi se u izvještaju agencije TextMaster, koja se bavi tekstualnim prijevodima, redakcijom i korekturom.

Kako prenosi belgijski list Libre Belgique, agencija je analizirala 347 primljenih poslovnih mailova pisanih na engleskom i francuskom i 95 posto slučajeva pisanih poruka na stranom jeziku, pronađene su pogreške, najčešće ortografskog, sintaksičkog, gramatičkog ili pravopisnog karaktera.

Ali, kako se navodi u izvještaju, "samo jedna ortografska greška može imati negativan utjecaj na realizaciju prodaje ili sklapanja partnerstva ili šire gledano, na ugled tvrtke u cjelini".

Ne treba zaboraviti da elektronske poruke koje sadrže pogreške lako mogu biti smještene u rubriku "spam" i da kao takve nikada ne budu isporučene pošiljatelju.

Najčešće su ovim problemom obuhvaćene tvrtke koje posluju putem Interneta jer one nemaju živi kontakt sa klijentima nego se sve svodi na elektronsku komunikaciju.

Takva poduzeća su prinuđena na brzu korespondenciju, a poruke se najčešće pošto budu otkucane više ne provjeraju, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close