Dobri rezultati?

Povlači se ebola i američka pomoć

Sci-Tech / Flash | 11. 02. 2015. u 12:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pošto se širenje smrtonosne zarazne bolesti ebole naglo smanjilo, SAD se spremaju povući skoro sve svoje trupe poslane u pomoć zapadnoj Africi, a predsjednik Barack Obama će u srijedu objaviti novu fazu medicinske i druge pomoći.

Izvanredni rezultati

Po riječima dužnosnika, od 2.800 američkih vojnika, koliko ih je sada u zapadnoj Africi, na terenu će 30. travnja ostati samo 100.

Kući se već vratilo 1.500 vojnika, a oni koji ostanu, surađivat će s vojskom Liberije, regionalnim partnerima i američkom civilnom osoblju na daljem suzbijanju ebole.

''Samo 10 mjeseci od kako je u Liberiju došao prvi američki vladin personal, postigli smo izvanredne rezultate'', ocijenio je danas šef američke Agencije za međunarodni razvoj Radživ Šah, prenosi Beta.

Broj žrtava epidemije ebole ponovno raste u trima najteže pogođenim afričkim zemljama, premašivši 9000 mrtvih, objavila je u Ženevi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu od te su bolesti umrle 9004 osobe, po zadnjoj statistici od 3. veljače.

Nada

Dok se međunarodna zajednica organizira u borbi protiv epidemije, pad broja novooboljelih zadnjih tjedana ulijeva stanovitu nadu.

Napori su napose usredotočeni na uvođenje sigurnijih procedura kod pokopa trupala umrlih bolesnika koja su dobrim dijelom izvor zaraze.

No novi podatci pokazuju da se sigurnosne mjere sporo provode, što ima tragične posljedice u Gvineji, primjerice, gdje se na području uz granicu s Obalom Slonovače kod pokopa jednog bolesnika umrlog od virusa zarazilo jedanaest drugih.

Crne statistike pokazuju kako je više od 16.000 djece je zbog epidemije izgubilo jednog ili oba roditelja ili skrbnika, priopćio je u subotu UNICEF.

Kopirati
Drag cursor here to close