Ali ništa od leta

Povratak u buduc´nost: Letec´i skate je stvarnost

Sci-Tech / Flash | 05. 08. 2015. u 11:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su skeptici tvrdili da je Lexusov letec´i skate samo marketinški trik, japanski proizvođač ih je demantirao.

Iako je njegova upotrebljivost daleko skromnija od akrobacija iz filma 'Povratak u buduc´nost', skate je u stanju odlijepiti se od zemlje i da se s manje ili više uspjeha krec´e neposredno iznad površine zemlje.

Međutim, ako ste poslije ovih kadrova pomislili kako c´ete i vi jednog dana moc´i uživati u vožnji letec´im skatebordom, prevarili ste se.

Na žalost, ovaj skate je moguc´e koristiti samo iznad specijalne podloge, s obzirom da je zasnovan na tehnologiji magnetne levitacije koja se koristi za pogon superbrzih lebdec´ih vlakova.

Kako kažu u Lexusu, daska dimenzija 920x90x22 mm ima nosivost do 200 kg i lebdi iznad namagnetizirane površine zahvaljujuc´i superprovodnicima koji se nalaze unutar skatea.

Kako bi se omogućila superprovodljivost, unutrašnjost daske ohlađena je uz pomoc´ tečnog azota na —197 stupnjeva Celzija, zbog čega iz skatea izlazi para.
Lexus je letec´i skate konstruirao u suradnji s timom njemačkih znanstvenika iz Instituta IFV iz Drezdena i kompanije 'Evico' specijalizirane za maglev tehnologiju.

Kopirati
Drag cursor here to close