Duševne bolesti

Prof. dr. sc. Norman Sartorius gostuje u Mostaru; novi trendovi u psihijatriji

Sci-Tech / Flash | 20. 10. 2015. u 11:02 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nove smjernice borbe protiv stigme duševne bolesti i novi trendovi u psihijatriji'' tema je stručnog interaktivnog predavanja koje će biti održano 26. listopada 2015. godine u 12 sati u Amfiteatru Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Predavanje se održava u okviru reforme i Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini.

Predavanje će održati prof. dr. sc. Norman Sartorius, švicarski konzultant projekta reforme mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, psihijatar svjetskog ugleda.

Organizator predavanja je Katedra za psihijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u suradnji s Klinikom za psihijatriju SKB Mostar.

Javno predavanje namijenjeno je svim zainteresiranim pojedincima odnosno akademskoj zajednici, zdravstvenim djelatnicima i studentima medicine, psihologije, socijalnog rada, prava i novinarstva.

Prof. dr. sc. Norman Sartorius je napustio svoj posao na Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu 1967. godine kako bi se pridružio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Stekao je zvanje doktora medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1958. godine, a titulu bakalaureata psihologije stekao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1962. godine.

Specijalizirao je u oblasti psihijatrije i neurologije 1963. godine i obranio doktorsku disertaciju iz psihologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1965. godine. Nakon stjecanja doktorata, Sartorius je proveo neko vrijeme na Univerzitetu u Londonu zahvaljujući stipendiji British Councila.

Te iste godine postao je šef Međuregionalnog savjetodavnog tima za epidemiologiju mentalnih poremećaja Svjetske zdravstvene organizacije. 1977. godine imenovan je za direktora Odjela za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije i ostao je na toj poziciji do 1993. godine. Obnašao je i funkciju predsjednika Svjetskog psihijatrijskog udruženja (1993–1999) i Udruženja europskih psihijatara (1997–2001).

Sartorius je postao redovni profesor na Univerzitetu u Ženevi 1993. godine. Također je bio redovan profesor na Sveučilištu u Zagrebu i na Univerzitetu u Pragu. Umirovio se kao redovni profesor u Ženevi i Pragu 2001. godine. Radio je i kao gostujući ili izvanredni profesor na Univerzitetu u Londonu, Univerzitetu Pierre Marie Curie, Univerzitetu u Pekingu, Univerzitetu Washington u St. Louis-u, Univerzitetu u New York-u i na Univerzitetu u Beogradu.

Sartorius je član Britanskog kraljevskog društva za medicinu, član medicinskih akademija u Meksiku i Peru-u, Honoris causa doktor medicine na Univerzitetu u Umeåi i na Univerzitetu u Pragu i također je imenovan počasnim doktorom znanosti od strane Univerziteta u Bathu 1990. godine.

On je također počasni član Američkog psihijatrijskog udruženja, Kraljevskog koledža psihijatara Ujedinjenog Kraljevstva, i Kraljevskog koledža psihijatara Australije i Novog Zelanda, te dopisni član Kraljevske medicinske akademije Španjolske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close