Veći od dozvoljenog

Pronađeni otrovni izotopi u podzemnim vodama kod Fukushime

Sci-Tech / Flash | 19. 06. 2013. u 14:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki nivoi toksičnih radioaktivnih izotopa pronađeni su u podzemnim vodama u blizini japanske nuklearne elektrane Fukushima, priopćila je u srijedu kompanija koja upravlja elektranom.

Tokijska kompanija za električnu energiju (TEPCO) priopćila je da su nivoi stroncija 90 pronađenog u podzemnim vodama 30 puta viši od zakonom dozvoljenog nivoa, prenosi BBC.

Radioaktivni izotop tritij također je pronađen u povećanim nivoima.

Nuklearka, oštećena potresom i cunamijem u 2011. godini, nedavno je javila o curenjima otrovnih voda i prekidima u opskrbi strujom.

Cunami je onesposobio sisteme za hlađenje reaktora, koji su se istopili.

Voda je sada upumpana u reaktore kako bi ih ohladila ali to je ostavilo TEPCO-u problem kako da sigurno skladišti ozračenu vodu.

Pojavilo se nekoliko izvještaja o curenjima vode iz cisterni za njeno skladištenje ili iz cijevi.

Stroncij 90 formira se kao rezultat nuklearne fizije. Testovi su pokazali da su se nivoi stroncija u podzemnim vodama kod elektrane Fukushima povećali 100 puta od kraja prošle godine, izjavio je medijima Toshihiko Fukuda, dužnosnik TEPCO-a.

Nivoi tritija pronađenog u podzemnim vodama osam su puta viši od dopuštenih.

Dužnosnik TEPCO-a izjavio je da uzorci vode iz mora ne pokazuju rast nivoa nijedne otrovne supstance i kako kompanija vjeruje da su podzemne vode zagađene pomjeranjem betonskih temelja elektrane.

Otkriće rasta nivoa otrovnih materija predstavlja, međutim, još jedan udarac za planove TEPCO-a da ispumpa podzemne vode iz elektrane u more.

Kopirati
Drag cursor here to close