Svjetski dan nastavnika

Prosvjetni radnici zaslužuju bolji tretman

Sci-Tech / Flash | 05. 10. 2015. u 13:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović danas je, povodom Svjetskog dana nastavnika, uručila priznanja najistaknutijim prosvjetnim radnicima, odgajateljima, nastavnicima i profesorima u Federaciji BiH za školsku 2014./2015. godinu, koji su prosvjetno-pedagoškim radom postigli zapažene rezultate.

Njih su nominirala kantonalna ministarstva obrazovanja, po jednog iz svakog od kantona iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg ili visokog obrazovanja.

Svima će, uz dodijeljena priznanja, kroz programe i projekte Ministarstva, biti omogućena i podrška za profesionalnu edukaciju i stručna usavršavanja.

Ministrica je čestitala prosvjetnim radnicima Svjetski dan nastavnika i istaknula da je to prilika da se pokaže kako se rad nastavnika i profesora cijeni kao izuzetno važan za ukupan razvoj društva.

''Također, namjera je da se izrazi podrška nastavnicima i profesorima u obavljanju odgovorne zadaće te naglasi važnost njihove profesije, ali i obrazovanja čiji su nositelji'', kazala je.

Istakla je da obrazovati za izvrsnost nije proces prosljeđivanja informacija ili davanja instrukcija.

''Naprotiv, cilj obrazovanja je u poticanju mladih da prepoznaju i iskoriste vlastite vrijednosti i potencijale kako bi izgradili karakter s kojim će živjeti iskreno i slobodno, samostalno i odgovorno, spremni za sve životne izazove'', navela je Dilberović.

Upitana za ocjenu položaja prosvjetnih radnika ministrica Dilberović kazala je na press konferenciji da se prosvjetni radnici ne tretiraju onako kako bi to trebalo i kako to oni i zaslužuju, na svim nivoima obrazovne vlasti.

''Nezamislivo je da prosvjetni radnik, u jednom od kantona, ima veća primanja nego li njegov kolega za isti taj posao koji obavlja, možda i u lošijim uvjetima, u drugom kantonu. To je nešto što će se, neminovno uskoro morati riješiti'', kazala je ministrica.

Dodala je da Vlada FBiH radi na prohodnosti u ujednačavanju platnih razreda na nivou FBiH.

Nastavnica likovne kulture iz USK-a Mirza Ibrahimpašić za 40 godina radnog staža ostvarila je zapažene rezultate u izvannastavnim aktivnostima i humanitarnom radu te je tri puta bila proglašena jednim od tri najbolja nastavnika u realizaciji programa.

Za položaj prosvjetnih radnika danas je kazala da je dosta težak, ali i naglasila da se, bez obzira na to, entuzijazmom i visokim stupnjem savjesti može mnogo toga postići u radu s djecom.

''Cjelokupnu situaciju u državi osjete i prosvjetni radnici, ali ljubav prema tom pozivu i djeci to nadjača. S djecom se mora vrijedno raditi, odgajati ih na pravi način'', kaže ona.

Mišljenja je da je priznanje koje je dobila dokaz da se rad prosvjetnih radnika cijeni i prepoznaje.

''Nastavnik koji se zalaže i trudi, bit će nagrađen za taj rad'', naglasila je.

Osim nastavnih, istaknula je i važnost vannastavnih aktivnosti te naglasila svoja zalaganja u toj kao i oblasti humanitarnog rada.

''Nastavnik ne može bit samo u razredu, održati nastavu i ići kući. S djecom se treba raditi, otvarati vrata van svoga grada i države da bi prezentirali njihov rad'', naglasila je.

Dobitnica priznanja je i Irena Vidović iz HNŽ-a. Ona je profesorica predškolskog odgoja, a kontinuirano je angažirana kao mentorica i savjetnica u procesu realizacije pripravničkog staža za odgajateljice i radu na projektima.

S 26 godina radnog iskustva prošle je, kaže, put od standardnog rada s djecom do novog načina koji, zajedno sa suradnicima, primjenjuje već desetak godina. To je tematsko planiranje, rad na projektima.

Upitana za usporedbu rada s djecom sada u odnosu na prije, kazala je da su djeca sada mnogo zahtjevnija.

''Ali nam je zato omogućen rad s kombiniranim dobnim skupinama što se pokazalo praktičnije u radu s djecom. Tako se, ne samo pukim prenošenjem znanja, djeci omogućava lepeza mogućnosti za iskazivanje djeteta kao ličnosti. Tako znamo njegove mogućnosti i pružamo mu potporu'', kazala je.

Svjetski dan nastavnika proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. kad je potpisana Preporuka o statusu nastavnika, a 5. listopad svake godine obilježava se u više od 100 država svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close