Radio i društvene mreže

Radio se mora prilagođavati novim medijskim zahtjevima

Sci-Tech / Flash | 15. 04. 2015. u 18:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu, u organizaciji Radija Bosne i Hercegovine, održan je okrugli stol o temi ''Radio i društvene mreže''.

U radu okruglog stola sudjelovali su profesori Lejla Turčilo i Vuk Vučetić, Amna Popovac iz Mostara - član Upravnog odbora privatnih radio i TV postaja, Emir Aletić – član uredništva Radio Sarajeva, predstavnici BHRT-a i drugih medija, kao i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Svi sudionici su složni da je opstanak radija u svijetu suvremenih tehnologija neupitan, ali da se mora prilagođavati, kao i do sada, novim medijskim zahtjevima.

Radio mora iskoristiti prednosti društvenih mreža za plasiranje informacija, ali pri tome ne smije gubiti na točnosti i objektivnosti, jer mora imati u vidu konačnog konzumenta - slušatelja.

Ocijenjeno je, također, da je radijsko tržište u BiH nerazvijeno, te da je stoga potrebno raditi kontinuirano istraživanje slušanosti radija na osnovu čega bi bila poboljšana medijska slika.

Radio je neophodno i formatirati, ali i poboljšati tehničke kapacitete.

Ovo je bila prilika da studenti žurnalistike iz Sarajeva i Pala, sa svojim profesorima, ali i predstavnici neovisnih i privatnih radio postaja i portala razmijene iskustva.

Sudionici su posjetili i prostorije Multimedijalnog deska BHRT-a, te Radija Bosne i Hercegovine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close