Atraktivni programi

Rektor Univerziteta 'Džemal Bijedić': Univerzitet nije pred zatvaranjem

Sci-Tech / Flash | 28. 06. 2012. u 10:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru je strateški bitna institucija u Hercegovini, ali i u čitavoj državi BiH koja nije pred zatvaranjem, kazao je danas u izjavi za Fenu rektor ovog univerziteta prof. Sead Pašić demantirajući tako izjavu koju je Feni jučer dao predsjedavajući Zajednice studentskih centara FBiH Emir Kadrić.

Pašić pojašnjava da je poslijeratni razvoj Univerziteta "Džemal Bijedić" u dobroj mjeri financiran iz vlastitih sredstava Univerziteta, a što je jedinstven slučaj u državi.

"I u takvoj situaciji razvijani su novi atraktivni studijski programi i izgrađeni su i opremljeni novi prostori. Univerzitet danas, nakon 35 godina rada, čini osam fakulteta koji nude atraktivne studijske programe na prvom, drugom i trećem ciklusu", kazao je Pašić.

Riječ je o: Agromediteranskom fakultetu, Ekonomskom fakultetu, Fakultetu humanističkih nauka, Fakultetu informacijskih tehnologija, Građevinskom fakultetu, Mašinskom te Nastavničkom i Pravnom fakultetu.

- Upisi na sve fakultete Univerziteta su u tijeku, naglasio je rektor Pašić.

Kada je u pitanju Studentski centar ovog univerziteta pojašnjeno je da on nije imao vlastitih prihoda koji bi bili iskorišteni za njegovo unapređenje, jer je po svojoj suštini zamišljen kao institucija koju financira država.

- S obzirom na to da je u HNŽ-u visoko obrazovanje u nejasnom položaju sa stanovišta kantonalnih vlasti, nažalost, nije dovoljno ulagano u studentski standard na Univerzitetu, te se studentski centar našao u nezavidnoj poziciji", kazao je Pašić.

No, ističe, Federalno ministarstvo obrazovanja se obvezalo da zajedno s županijskim ministarstvom pokuša poboljšati studentski standard te se već poduzimaju koraci u tom smjeru.

- Stav menadžmenta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru je da će i u narednoj akademskoj 2012. / 2013. osigurati smještaj studentima, u skladu sa standardima koji iziskuju studentski smještaji, naveo je rektor Pašić.

Kopirati
Drag cursor here to close