Naša djeca 2014

Roditelji ukazali na problem preteških torbi svojih osnovnoškolaca

Sci-Tech / Flash | 23. 09. 2015. u 09:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga roditelja ''Naša djeca 2014'' Mostar danas je u dvorištu Osnovne škole Petra Bakule organizirala akciju vaganja torbi učenika osnovnih škola iz Mostara pod nazivom "Lakše torbe za našu djecu".

Po riječima glasnogovornice udruge roditelja Naša djeca 2014. Mirjane Laganin današnja akcija je pokrenuta kako bi se ukazalo na problem preteških đačkih torbi koje nose djeca u osnovnim školama, te kako se akcijom želi istaknuti kako je uzrok za nošenje teških torbi nepostojanje zakona o udžbenicima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, iako je Vlada krajem prošle godine donijela Odluku kojom je naložila resornom ministarstvu da izradi nacrt zakona o udžbenicima.

"Danas ovom akcijom želimo potaknuti nadležne na pokretanje određenih radnji kako bi se spomenuti problem riješio", kazala je Laganin, te je dodala kako se akcijom želi uvidjeti koliko su težine đačkih torbi u Mostaru sukladne europskim standardima.

Spomenuti standardi nalažu kako đačke torbe ne bi smjele prelaziti 10 posto tjelesne težine djeteta, a zakon o udžbenicima bi trebao regulirati težinu svakog pojedinačnog udžbenika kao i dodatka uz svaki udžbenik.

U izjavi za novinare Laganin je pojasnila kako djeca nose vrlo teške torbe, te se uslijed toga javljaju brojni problemi u njihovim razvoju, što se nakon izvjesnog vremena odražava na probleme s kralježnicom.

Po njenim riječima u prvim razredima osnovne škole prosvjetni djelatnici, upoznati sa spomenutim problemom, pokušavaju mališanima pomoći, pa im dozvoljavaju ostavljanje udžbenika u školama. Tako se može zaključiti da torbe učenika prvih razreda ne odstupaju od europskog standarda, međutim u višim razredima se javlja veliko odstupanje.

Pa tako kod dječaka koji polazi šesti razred torba ima težinu od 6.5 kilograma a njegova je tjelesna težina 50 kg.

Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Lejla Hodžić u izjavi za novinare je kazala kako zavod podržava akciju, te kako današnja akcija predstavlja prvi korak stavljanja akcenta na jedan izuzetno važan problem koji traje već godinama.

"Mi u Zavodu smo prije devet godina radili jedno slično istraživanje koje je pokazalo zabrinjavajuće podatke. Od tada do danas ništa se nije poduzelo u rješavanju spomenutog problema. Već treću godinu za redom pokušavamo oformiti jednu službu školske higijene koja bi se bavila upravo ovim problemima. Međutim, još uvijek nismo dobili odgovor ni od Vlade koja je naš osnivatelj niti od Zavoda zdravstvenog osiguranja koji bi trebao financirati spomenutu službu i jedan takav projekt", kazala je Hodžić.

Također, ona je dodala kako se često javljaju slučajevi da školska torba duplo prelazi težinu koja bi bila preporučena za učenika u odnosu na njegovu tjelesnu masu.

"Umjesto da se bavimo razvojem obrazovanja uvođenjem novih metoda mi se moramo boriti za osnovnu zakonsku legislativu u obrazovanju. Nedostatak zakona o obrazovanju ima više negativnih posljedica, kao što je nekvalitetno obrazovanje koje utječe na zdravlja učenika", kazao je u izjavi za novinare ispred udruge "Futura" Marin Bago.

 

Kopirati
Drag cursor here to close