Napredna istraživanja

Rusi izumili uređaje koji će digitalne podatke učiniti besmrtnim

Sci-Tech / Flash | 18. 05. 2016. u 09:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski znanstvenici rade na novim kvarcnim uređajima za arhiviranje koji će digitalne podatke učiniti besmrtnim.

Naime, nova 5D digitalna tehnologija za arhivirnje podataka u kvarcno staklo omogućit će čuvanje podataka milijunima godinama.

Na novoj tehnologiji rade znanstvenici laboratorija Ruskog kemijsko-tehnološkog sveučilišta "Mendeljejev", u sastavu fonda za napredna istraživanja.

Oni su stvorili nove medije za arhiviranje podataka od kvarcnog stakla koji svojom veličinom i oblikom podsjećaju na kovanicu ili mali disk.

Informacija se zapisuje na staklo i čita pomoću lasera, a tehnologija je slična onoj koja se koristi za CD i DVD. Količina arhiviranih podataka zavisi od veličine diska.

Jedan "kvarcni novčić" moći će arhivirati nekoliko terabajta podataka. U isto vrijeme, takvo arhiviranje je mnogo otpornije na nepovoljne vanjske utjecaje.

Kvarcni USB stik koristit će državni arhivi i poduzeća iz vojno-industrijskog kompleksa.

Do sada su razvijeni sustavi za automatsko snimanje i čitanje podataka, ali znanstvenici moraju obaviti još niz istraživanja i razvojnih projekata prije nego što takvi uređaji postanu dostupni javnosti.

Teškoće se odnose na činjenicu da znanstvenici moraju da osigurati visoku preciznost ulaska laserskog zraka u određenu točku.

Kopirati
Drag cursor here to close