Rješenje situacije

Salkić: Nastava na bosanskom jeziku jedino je rješenje u obrazovnom procesu RS

Sci-Tech / Flash | 18. 09. 2015. u 16:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas u Banja Luci sa šefom misije OSCE u BiH Jonathanom Moorom o obrazovnom procesu u Republici Srpskoj te problemima sa kojima se susreću Bošnjaci.

Salkić je upoznao je Moora sa zaključcima sastanka koji je održao u Banja Luci sa roditeljima bošnjačkih učenika s područja Bosanske Gradiške, Bratunca, Doboja, Kotor Varoši, Koraja i Lopara, Zvronika i Žepe, kao i sa zaključcima sastanka koje sa roditeljima održava u Zvorniku.

''Kabinet potpredsjednika pozdravio je napore OSCE-a u rješavanju ovog gorućeg problema i očekivati je da se još aktivnije uključi, jer smatramo da OSCE jedini ima mehanizam kojim mogu pomoći da se dođe do rješenja kojim bismo bili svi zadovoljni'', rekao je Salkić.

Potpredsjednik RS je iskazao opredjeljenje roditelja i svih Bošnjaka u ovom entitetu da je bosanski jezik jedina opcija i da Ministarstvo prosvjete i kulture RS treba prihvatiti tu činjenicu.

Dodao je da je to jedinstven zaključak svih održanih sastanaka koji bi vlasti u bh. entitetu RS trebali imati u vidu, priopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close