Dulles International

Solar Impluse nastavlja letjeti iznad SAD-a

Sci-Tech / Flash | 17. 06. 2013. u 08:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Solar Impulse, zrakoplov čiji motor pokreće isključivo električna energija proizvedena solarnim panelima, sletio je u Washington na pretposljednjoj etapi u Sjedinjenim Državama.

Zrakoplov na solarni pogon sletio je na aerodrom Dulles International i tamo će ostati do početka srpnja kada će poletjeti za New York na posljednju etapu svog puta, priopćili su organizatori. Ako dovrši i tu etapu Solar Ipmulse će postati prvi solarni zrakoplov koji je letio od jedne do druge obale SAD.

To dokazuje pouzdanost i potencijal čistih tehnologija, i to je ključno u promicanju naše poruke, rekao je švicarski pilot Bertrand Piccard koji je sa kolegom pilotom Andreom Borschbergom pokrenuo projekt.

Solar Impulse ima raspon krila poput Boeinga 747 a teži otprilike kao prosječan osobni automobil. Motor pokreće električna energija dobijena iz 12.000 fotonaponskih jedinica smještenih na krilima.

Taj zrakoplov je svojevrtan prototip koji će poslužiti za stjecanje iskustva pri planiranoj izgradnji većeg zrakoplova kojim bi konstruktori u 2015. letjeli oko Zemlje.

Projekt je započeo 2003. godine, sa proračunom od 90 milijuna eura za idućih 10 godina. Prvi interkontinentalni let bio je u lipnju 2012. kad je Solar Impulse letio od Španjolske do Maroka.

Kopirati
Drag cursor here to close