Napredak

Stetoskop odlazi u povijest

Sci-Tech / Flash | 14. 07. 2015. u 12:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stetoskop, simbol liječnika i ''alat'' bez kojeg je nemoguće vidjeti ozbiljnog doktora na ordinacijama i bolničkim hodnicima, mogao bi uskoro biti zamijenjen, piše B92. Ova jednostavna naprava od svog nastanka 1816. godine nije se mnogo izmijenila, a pojedini liječnici ističu da će je u budućnosti zamijeniti neke nove tehnologije.

''Kao što su ploče i sudio kasete zamijenili diskovi, tako će najvjerojatnije i ultrazvuk ili neka druga tehnologija zamijeniti stetoskop. Na primjer, pokretni skeneri mogli bi omogućavati pregled unutarnjih organa na licu mjesta, umjesto da ih liječnik samo oslušne”, objavio je časopis Global Heart.

Međutim, čak i najskuplji stetoskopi trenutno koštaju mnogo manje od takvih pokretnih aparata čija cijena dostiže i do 6.500 dolara.

Pojedini inovatori smatraju kako bi zato postojeći stetoskop trebalo unaprijediti tako što bi se povezao sa smartphoneom koji bi, na primjer, bilježio otkucaje srca ili ritam disanja.

''Ono što je posebno zanimljivo je da bi ovakav spoj mogao interniste ili medicinske sestre učiniti kardiolozima”, navodi kardiolog John Chorbasa Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu koji trenutno provodi istraživanja u vezi s novim Eko Core uređajem, adapterom koji se povezuje sa stetoskopom.

Aparat, koji su već zapazili investitori iz Silicijske doline, trenutno čeka na odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove, posljednje prepreke koju je potrebno preći kako bi se našao na tržištu. Njegovi tvorci nadaju se da će se naći u komercijalnoj prodaji do kraja ljeta.

S druge strane, istraživači Tehnološkog instituta u Massachusetts u suradnji s indijskom fondacijom Chest Research razvili su prvi stetoskop koji se napaja energijom putem USB-a, sa smartphone aplikacijom za bilježenje podataka.

Za razliku od Eko Core uređaja, ovaj stetoskop usmjeren je prvenstveno na pluća i dijagnosticiranje pulmonarnih bolesti poput astme, upale pluća ili raka pluća.

Znanstvenici se nadaju da će njegova upotreba omogućiti manje iskusnim liječnicima u ruralnim oblastima da bolje i preciznije određuju dijagnoze zahvaljujući algoritmu koji ima sposobnost bilježenja i praćenja nepravilnosti u vezi s radom pluća. Ovaj aparat neće se prodavati, prenosi B92.

Novije generacije liječnika u Americi sve se više oslanjaju na visoku tehnologiju, ali u nerazvijenim krajevima svijeta upotreba stetoskopa podjednako je zastupljena kao prije nekoliko desetljeća.

''Ako imate iskusnog liječnika koji dobro poznaje svoj stetoskop, to je bolje od bilo kakvog stroja'', zaključuje doktor Rich Fletcher s Tehnološkog instituta u Massachusettsu, vodeći autor istraživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close