Korak naprijed

Stigla oprema za digitalizaciju

Sci-Tech / Flash | 01. 10. 2015. u 13:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i tri javna emitera - Radio-televizija BiH (RTVBiH), Radio-televizija Federacije BiH (RTVFBiH) i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), potpisali su danas u Sarajevu ugovor o međusobnim pravima i obavezama u vezi s raspodjelom i predajom u vlasništvo opreme nabavljene tijekom prve faze projekta digitalizacije prijenosne i emisione mreže javnih RTV servisa u BiH.

Potpisnici ugovora su ministar prometa i komunikacija Slavko Matanović, zatim Milan Trivić uime generalnog direktora RTVBiH Belmina Karamehmedovića, kao i direktori RTV-a FBiH i RTRS-a Džemal Šabić i Draško Milinović.

Na press konferenciji održanoj nakon potpisivanja najavljeno je i testno emitiranje digitalnog signala do kraja godine u većim gradovima - Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.

Ministar Matanović je izjavio da se potpisani ugovor temelji na odluci Vijeća ministara BiH o načinu raspodjele opreme javnim servisima, ali i da je namjera - uspostava sustava koji će omogućiti ''da se svi servisi jednako vide na cijelom prostoru BiH''.

''Današnji događaj pokazuje da se možemo dogovoriti i odgovoriti izazovima koji stoje pred javnim servisima'', njegove su riječi.

Supotpisnici su zahvalili Ministarstvu što je vratilo proces u zakonite okvire, kako je naglasio direktor RTRS-a, a direktor RTV-a FBiH dodao da je raniji saziv Ministarstva imao ''maćehinski odnos'' prema javnim servisima. Suštinsku jačinu bi dogovor imao da je postignut prije nekoliko godina, ali ''za ljubav nikad nije kasno'', mišljenje je direktora RTVFBiH.

Direktori entitetskih emitera su naglasili da je sljedeće ključno pitanje dogovor o sustavu naplate RTV takse koji bi rezultirao mogućnošću da emiteri ponude raskošan, kvalitetan program, kakav slušatelji i gledatelji s pravom traže.

Ministar Matanović, na novinarsko pitanje da li će proces digitalizacije javnih servisa pratiti usporedna digitalizacija komercijalnih televizija, odgovara da je za to neophodna izmjena odgovarajuće strategije.

Mogućnosti su otvorene ako se izmjena strategije dogodi za oko dva mjeseca, za kada je najavljeno testno emitiranje digitalnog signala, poručio je i dodao da će njegovo ministarstvo učiniti sve što može da "ni komercijalne televizije ne budu zaboravljene".

Kopirati
Drag cursor here to close