Uzroci smrtnosti

Što ubija žene i muškarce u HNŽ-u

Sci-Tech / Flash | 18. 06. 2015. u 11:58 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Opća stopa smrtnosti u 2014. godini na području HNŽ-a iznosila je 9,7 posto, a stopa dojenačke smrtnosti je bila 9,4 posto. Na prvom mjestu kao uzrok smrtnosti se nalaze kardiovaskularne bolesti'', rečeno je na prezentaciji publikacije Ocjena zdravstvenog stanja stanovnika u HNŽ-u za 2014. godinu održanoj u četvrtak u Mostaru.

U 2014. godini na području HNŽ-a ukupno je umrlo 2.176 osoba. Od toga je 1.066 žena i 1.110 muškaraca. Umrlo je 17 dojenčadi, a od nasilnih smrti je umrlo 27 osoba.

Kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti

''Kada pogledamo ovo stanje je slično je kao u svim drugim županijama u Federaciji BiH i zemljama u okruženju. Na prvom mjestu kao uzrok smrtnosti se nalaze kardiovaskularne bolesti gdje po našim statistikama, umire oko 55 posto ljudi. Na području HNŽ-a lani je umrlo 53,4 posto stanovnika od kardiovaskularnih bolesti. Na drugom mjestu nalaze se maligne neoplazme što čini 18,6. To je također statistika i za područje EU, gdje tri četvrtine stanovništva umire od kardiovaskularnih bolesti i malignih bolesti'', rekao je Eniz Čolaković direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Otprilike 8,7 posto stanovništva umrlo je od bolesti respiratornog sustava, kaže Čolaković, a negdje oko 10,7 posto umrlo je od simptoma, znaci normalnog kliničkog nalaza, što je vjerojatno pokazatelj lošeg rada mrtvozorničke službe na terenu i 17-18 posto smrnotno sti odnosi se na sve ostale bolesti.

Uzroci smrtnosti po spolu

''Razmatrajući uzroke smrtnosti po spolu dolazimo do zaključka da kod ženskog spola na listi vodećih uzroka smrtnosti druga plućna oboljenja srca s 8,7 posto, zatim moždani udar sa 8,3 posto gdje bilježimo pad od 1,7 posto u odnosu na prošlu godinu, akutni infarct miokarda, kardiomiopatija, te diabetes melitusa. Vodeći uzrok smrtnosti kod muškaraca je karcinom pluća (C34) s 8,3 (s rastom od 7,9 na 8,3, zatim moždani udar, te druga plućna oboljenja srca‘‘, kazao je Čolaković.

''Posebno interesantno su maligne neoplazme kojih ima sve više i više. Lani je registrirnao 905 oboljelih osoba od karcinoma od toga 515 muškaraca i 390 žena. U prethodne tri do četiri godine to je povećanje karcinoma, međutim većina ih se može prevenirati, gdje je edukacija najvažnija i tu se može dosta uraditi. Jedna od uloga ZZO je prevencija i edukacija ali i za to treba novac'', pojašnjava Čolaković.

Karcinomi kod muškaraca i žena

Najveći broj karcinoma zabilježen je u Mostaru. Prema statistici vodeći karcinomi kod muškaraca su karcinom pluća, drugi kolon i rektrum, treće mjesto zauzima prostata, zatim druge neoplazme kože.

Kod žena vodeći karcinom je karcinom dojke, zatim druge neoplazne kože, kolon i rektum, a na četvrtom mjestu rak pluća i bronhija.

''Jedan od vodećig rizika za nastanak karcinoma pluća je pušeneje, unatoč svim edukacijama imamo osjećaj da ljudi sve više puše'', rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo.

Zarazna oboljenja

Na području Hercegovačko – neretvanske županije u tijeku 2014. godine registrirana su ukupno 1.274 zarazna oboljenja.

''Ukupan broj oboljelih od 10 vodećih zaraznih bolesti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u 2014. godini čini 93,2 posto svih oboljelih od zaraznih bolesti u toj godini na istom području. Prvo mjesto među zaraznim oboljenjima zauzimaju varicella’’, navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close