Novi koncept

Svjetla u trotoarima za sigurnost pješaka opsjednutih mobitelima

Sci-Tech / Flash | 05. 08. 2016. u 14:53 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi koncept upozoravajućih svjetala trebao bi smanjiti broj prometnih nesreća uzrokovanih nepažljivim prelaskom ceste zbog zurenja u mobitel.

Dizajnerska firma Büro North iz Melbournea osmislila je koncept "Smart Tactile Paving" kako bi pješaci koji se približavaju prometnici bili upozoreni na vrijeme.

Ideja se sastoji od ugrađivana panela u trotoare koji bi emitirali LED crvena i zelena svjetla u zavisnosti od toga da li je sigurno preći cestu ili ne, a zbog njihovog položaja pješacima koji su usmjerili pogled na svoje mobitele bilo bi ih lakše uočiti.

"Kada je Pokemon ludnica zavladala Melbourneom, broj ljudi koji lutaju po cesti, gledajući u svoje mobitele bio je iznenađujući. Svjetla na pješačkim prijelazima koja su toliko rasprostranjena širom svijeta, dizajnirana su za društvo koje gleda pravo u njih, a ne dolje, u telefone", izjavio je Soren Luckins, direktor dizajnerske firme.

Krajem travnja, u njemačkom gradu Augsburgu je već realiziran jedan sličan projekt, kada su na tramvajskim stajalištima ugrađena posebna svjetla u trotoare, koja upozoravaju na dolazak tramvaja, prenosi Media.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close