Medicina

Transplantacija organa godišnje spasi više od 30.000 života

Sci-Tech / Flash | 06. 06. 2015. u 06:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transplantacija organa godišnje spasi više od 30.000 života u Europskoj uniji, no liste čekanja i potrebe daleko su veće od onoga što trenutačno pružaju donorski programi, pojedine članice Unije nemaju registre živih donatora, a građani nisu dobro upoznati s procedurom doniranja, istaknuto je na završnoj konferenciji europskog koordinacijskog projekta u donaciji organa koja je proteklog tjedna održana u Madridu.

Trogodišnji europski koordinacijski projekt ACCORD (Achieving comprehensive coordination in organ donation), vrijedan dva i pol milijuna eura, pokrenula je Europska komisija 2012. s ciljem uspostave zajedničkog standarda kvalitete i sigurnosti u doniranju i presađivanju organa na području cijele EU. Standardiziranje postupaka trebalo bi povećati broj donora i smanjiti ilegalnu trgovinu organima.

Bolja suradnja treba omogućiti da se potencijalnog donora pravodobno prepozna i obavijeste transplantacijski timovi, kako bi se organe moglo uzeti u razdoblju između moždane i srčane smrti jer je to jedino vrijeme kada takav zahvat ima smisla, prenosi Hina.

Tijekom programa uspoređena je skrb o umirućem pacijentu u jedinicima intenzivnog liječenja u Britaniji, Hrvatskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Nizozemskoj i Poljskoj, što je otkrilo da pacijenti u europskim zemljama ne odlučuju podjednako o kraju svog života.

Primjerice, na sjeveru Europe pacijenti za života se jasno opredjeljuju žele li da ih se reanimira i život produžava čak i onda kada je to s medicinskog aspekta besmisleno.

No na jugu Europe, uključujući i Hrvatsku, život se predugo održava na umjetan način, pacijente se "previše tretira i održava na životu i onda kada je jasno da im to ne može spasiti život", rečeno je na skupu.

Kopirati
Drag cursor here to close