Katedralna župa

U Mostaru promovirani diplomanti Teološko-katehetskog instituta

Sci-Tech / Flash | 15. 11. 2014. u 14:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu Teološko-katehetski institut u Mostaru Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, svečano je proslavio svoga zaštitnika sv. Alberta Velikog i Dan Instituta. Proslava je održana u velikoj dvorani katedralne župe.

Svečanost je svojim nastupom otvorio Mješoviti zbor studenata Instituta (Marija Čović, Marija Džepina, Antonio Arapović, Matias Zečević, Hrvoje Galić, Anita Puljić, Brigita Bošnjak, Kristina Biokšić, Josipa Šimović, Katarina Lauc, Andrea Malić, Marija Karačić, Katarina Milićević, Lucija Knezović, Filipa Lončar, Andrea Vranjković, Ivana Matić, Marija Soldo, Ana Musa, Marijana Stojanović, Ana Višević, Marija Prskalo, Josip Radoš, Ivana Boras, Zlata Marinčić, Matko Vučković, Zoran Juko i Željko Drljo), uz glasovirsku pratnju prof. Kristine Arelić i Katedralnog orkestra, u aranžmanu i pod ravnanjem prof. Nike Luburića.

Zbor je za početak, u čast sv. Alberta Velikog, otpjevao skladbu 'Veselo svetkujmo' za koju je tekst i glazbu napisao P. Crnkovački. U nastavku programa nazočnima se prvo obratio predstojnik Instituta prof. dr. Ante Pavlović. Pozdravio je sve nazočne, u prvom redu vojnog biskupa u Bosni i Hercegovini mons. prof.dr. Tomu Vukšića, koji zastupa mjesnog biskupa mons.dr. Ratka Perića, dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu prof.dr. Pavu Jurišića, rektoricu mostarskog sveučilišta prof.dr. Ljerku Ostojić, profesore fakulteta u Mostaru i Sarajevu, katedralnog župnika mons. Luku Pavlovića i sve nazočne koji su ispunili veliku katedralnu dvoranu do posljednjega mjesta.

Posebice je pozdravio diplomante i njihovu rodbinu. Uz riječi pozdrava i dobrodošlice predstojnik se osvrnuo na blagdan sv. Alberta Velikog, zaštitnika te visokoškolske ustanove. Budući da je Teološko-katehetski institut u Mostaru pridruženi član Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, riječi pozdrava uputio je i dekan toga fakulteta prof.dr. Pavo Jurišić.

Prisutne je biranim riječima pozdravila i zaželjela uspješan i plodonosan rad Institutu prof.dr. Ljerka Ostojić, rektorica mostarskog sveučilišta. Voditeljica programa Serafina Kalfić, studentica III. godine, pročitala je riječi pozdrava velikog kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, vrhbosanskog nadbiskupa i kardinala Vinka Puljića. Na koncu se, u ime mjesnog biskupa mons.dr. Ratka Perića, nazočnima obratio vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons.prof.dr. Tomo Vukšić.

Nakon uspješnog nastupa zbora studenata i pozdravnih riječi, mr.sc. Davor Berezovski, profesor dogmatske teologije na Teološko-katehetskom institutu, održao je predavanje o temi Dostojanstvo i poslanje vjernika laika u današnjoj Crkvi. Potom je zbor Instituta, uz glasovirsku pratnju prof. Arelić i pratnju Katedralnog orkestra, pod ravnanjem prof. Luburića izveo skladbu 'Tebi pjevam' za koju su tekst i glazbu napisali Sedlak – Komarevski.

Poslije uspješno izvedene i te skladbe i dvadesetminutnog predavanja mr.sc. Berezovskog, uslijedila je svečana promocija diplomiranih studenata. Promovirano je deset studenata prvostupnika religijske pedagogije i katehetike. Diplomu magistra religijske pedagogije i katehetike dobilo je sedam studenata. Najboljim studentima proglašene se s. Izabela Đaković (II. godina) i Martina Višić (V. godina). Svečani akademski čin posebno je uljepšao zbor Instituta gromoglasnom izvedbom akademske himne Gaudeamus, uz glasovirsku pratnju prof. Arelić i pratnju Katedralnog orkestra, pod ravnanjem prof. Luburića.

U završnom činu svečanosti, ponovno pod ravnanjem prof. Luburića, uz glasovirsku pratnju prof. Arelić i Katedralnog orkestra natupio je Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskog instituta sa skladbom 'Šator si Božji – Himna mostarskoj katedrali', za koju je tekst napisala s. Marija od Presvetog Srca Isusova, a glazbu i aranžman Niko Luburić. Moglo se primjetiti da su izvođači ovu skladbu izveli s posebnim nadahnućem i užitkom. Na kraju programa uslijedilo je zajedničko druženje i okrepa u prostorijama katedrale, navedeno je iz ovog instituta.

Kopirati
Drag cursor here to close