Svjetski dan mira

U Mostaru započela Platforma dijaloga "Mladi.Kultura.Obrazovanje"

Sci-Tech / Flash | 21. 09. 2015. u 09:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga konferencija Platforme dijaloga "Mladi. Kultura. Obrazovanje.", kojom se ovaj put obilježava Svjetski dan mira, počela je u ponedjeljak 21. rujna u Mostaru.

Tijekom prve konferencije Platforme dijaloga, održane u travnju u Sarajevu, otvorena su neka od ključnih pitanja o bosanskohercegovačkom obrazovanju, pitanja lošeg položaja kulture i kulturnih djelatnika i njihovih udruga, te doneseni zaključci da je za bolju budućnost mladih nužna udružena komunikacija pojedinaca, NVO-a i studentskih organizacija s predstavnicima institucija vlasti, u čijim klupama već sjede mladi ljudi koji se trebaju "izboriti" za prava mladih u BiH, stoji u priopćenju.

Nadovezujući se na zaključke prve konferencije, druga konferencija Platforme dijaloga “Mladi. Kultura. Obrazovanje.” kroz tri odvojene tematske cjeline posvećena je detaljno ovim temama.

Kako je na otvaranju Konferencije u Mostaru kazala rezidentna koordinatorica UN-a i predstavnica Razvojne agencije UN-a (UNDP) Sezin Sinanoglu, na Prvoj konferenciji Platforme dijaloga u travnju ove godine članovi Predsjedništva BiH započeli su razgovor s predstavnicima mladih o budućnosti BiH.

"U Mostaru nastavljamo taj dijalog, a sada je vrijeme da napravimo sljedeći korak. S razgovora moramo preći na konkretne ideje i prijedlog što učiniti kako bi mladi imali sigurnu budućnost i ostali u ovoj zemlji", kazala je Sinanoglu.

Ona je pozvala mlade ljude da "polože temelje mira u BiH i da budu motor održivog razvoja".

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako je za čvrst mir potreban dijalog, razvoj znanosti, kulture, kvalitetno obrazovanje i odgoj.

"Obrazovanje i stručno osposobljavanje predstavljaju temeljna nematerijalna ulaganja i stoga, prije svega, trebamo svoj obrazovni sustav harmonizirati unutar BiH te ujednačavati s razvijenim zemljama Europske unije, jer bez kvalitetnog sustava obrazovanja ni naša zemlja nema budućnosti kakvu svi želimo", dodao je gradonačelnik Bešlić.

Lejla Zonić iz Regionalnog ureda Parlamenta mladih iz Tuzle u izjavi za novinare kazala je kako ova konferencija predstavlja odličnu priliku da mladi iznesu svoje ideje predstavnicima kako lokalne razine, tako i viših razina vlasti.

"Aktivizam mladih zagovara ostanak mladih u BiH. Mladi se moraju nametnuti vlastima i uključiti se u tu vlast, zato što mnogi pozivaju mlade na razgovor, traže od njih ideje, no na kraju ostave mlade po strani i odluče po svome. Ova konferencija vodi do toga da u konačnici mladi ipak budu donositelji odluka koji se njih tiču", istaknula je Zonić.

Koordinator projekta Dijalog za budućnost Namik Hadžalić kazao je kako je prvenstveni cilj projekta uspostaviti dijalog mladih u BiH, izgraditi povjerenje među njima te zajedničkim snagama s predstavnicima vlasti pronaći rješenja za postojeće probleme u kojima se mladi nalaze.

"Mladi moraju jasno artikulirati svoje potrebe i tražiti partnere koji će im pomoći u ispunjavanju tih potreba. Do sada smo u BiH uglavnom imali polarizirani odnos između mladih i predstavnika vlasti, u kojemu nije bilo međusobnog dijaloga. Kroz ovaj projekt mi pružamo prostor i jednima i drugima za razgovor i pronalazak rješenja", dodao je Hadžalić.

Druga konferencija održava se u sklopu projekta Ujedinjenih nacija "Dijalog za budućnost" i u suradnji s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a trajat će do utorka 22. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close