IFJ

U proteklih 25 godina u svijetu ubijeno preko dvije tisuće novinara

Sci-Tech / Flash | 31. 01. 2016. u 11:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 2.297 novinara i zaposlenih u medijima ubijeno je u proteklih 25 godina dok su pokušavali da informirati svijet o ratovima, revolucijama, kriminalu i korupciji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ) u najnovijem izvještaju, upozorivši da ''ubojice i dalje djeluju nekažnjeno''.

U 1990. godini, prvoj u kojoj je bilježen broj ubijenih novinara, taj broj je iznosio 40, ali od 2010. godišnje ih više od 100 smrtno nastrada dok obavljaju svoj posao, prenosi agencija AP, koja je imala uvid u izvještaj na 79 strana koji će biti objavljen sljedeće nedjelje.

Zadnje desetljeće najopasnije

''Posljednjih 10 godina su bile najopasnije'', rekao je američkoj agenciji generalni tajnik IFJ Anthony Bellanger, istakavši da je najpogubnija bila 2006. godina kada je 155 novinara ubijeno.

Na listi najopasnijih zemalja u proteklih 25 godina je Irak, gdje je 309 novinara ubijeno, a najviše otkako su 2003. SAD-a povele invaziju i rat, dok su iza Iraka po rizičnosti Filipini i Meksiko, precizira američka agencija.

Prema podacima iz izvještaja IFJ-a, tijekom prošle godine u svijetu je ubijeno 112 novinara, od kojih 12 u napadu džihadista na redakciju francuskog satiričnog časopisa "Charlie Hebdo'' u Parizu.

Upozorivši na pogoršanje klime nekažnjivosti koja ide na ruku ubojicama, a novinare pretvara u "meke mete", IFJ u izvještaju procjenjuje da se samo 10 posto ubojstava istraži.

Česte otmice novinara

''Ovo je diplomatsko pitanje. Zaustavimo nekažnjivost koja štiti ubojice'', poručio je Bellanger.

IFJ objavljuje izvještaj u trenutku kada britanski parlament u ponedjeljak raspravlja o smrtnim slučajevima profesionalnih i amaterskih novinara u konfliktnim zonama, navodi AP dodajući da će IFJ u četvrtak predstaviti izvještaj na značajnom sastanku UNESC-a u Parizu koji će biti posvećen istom pitanju.

''Izvještajem želimo ukazati da je zaista vrijeme da se nešto učini'', rekao je Bellanger.

On je upozorio da postoji uznemirujući trend otmice novinara koje otmičari potom ubijaju, čak najčešće ni ne tražeći prethodno otkup.

IFJ navodi da su podaci objavljeni u izvještaju zasnovani na različitim izvorima, uključujući nacionalne ogranke međunarodnog novinarskog saveza u oko 140 zemalja, policijske izvore i političke izvještaje.

Kopirati
Drag cursor here to close