Digitalna televizija

U Srbiji završena era analogne televizije

Sci-Tech / Flash | 07. 06. 2015. u 08:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji se danas službeno završava era analogne televizije i počinje digitalna, a srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ističe da je proces digitalizacije bio najbolja moguća investicija od koje će proračun Srbije prihodovati najmanje 75 milijuna eura.

"Očekujemo da odmah nakon procesa digitalizacije raspišemo javni poziv za prodaju oslobođenog dijela frekvencijskog spektra od kojeg očekujemo minimum 75 milijuna eura, a maksimum 105 milijuna eura", naveo je Ljajić.

On je istakao da je digitalizacija najvažniji projekt u povijesti televizije i da je koštala 37 milijuna eura, od čega je 10 milijuna eura donirala EU, javlja Srna.

"Mnogi kažu da je važniji od onog kada smo sa crno-bijele prešli na televiziju u boji. To je vrlo kompleksan posao koji je podrazumijevao velika ulaganja i opremanje čak 208 emisijskih postaja, od toga 43 koje su potpuno bile razrušene tijekom NATO bombardiranja", rekao je Ljajić za RTS.

On je istakao da je ugrađena najsuvremenija moguća tehnika koju posjeduje svega šest zemaLja i da je Srbija u rekordnom roku obavila ovaj proces.

"Nadam se da smo najveći broj građana uspjeli educirati kako da koriste set- top boksove i što znači proces digitalizacije. Nije lako bilo ni stručnoj javnosti objasniti što od ovog procesa dobivaju građani, što država, a što televizijski gledatelji", rekao je Ljajić.

Digitalna slika trenutno je dostupna za 97,8 posto stanovništva Srbije, a 95 posto dovoljno je da bi se proces digitalizacije smatrao ispunjenim prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close