Neizostavan uređaj

U svijetu više od 7 milijardi korisnika mobitela

Sci-Tech / Flash | 10. 06. 2015. u 12:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi mobilni telefon napravljen je 1973. godine, a deset godina kasnije se našao na tržištu, da bi na kraju prošle godine broj aktivnih korisnika mobitela prešao brojku od 7 milijardi.

Prvi mobiteli u veličini cigle bili su epohalno svjetsko otkriće, a za samo četiri desetljeća evoluirali su u tehnološko savršenstvo i postali neizostavni uređaj i pomagalo ljudi u svim krajevima svijeta.

Razvoj mobitela se može usporediti sa razvojem računala, ali sa znatno bržim progresom i zastupljenosti na globalnom tržištu.

Prema posljednjim podacima Unije globalnih mobilnih operatera (GSA) i kompanije Ericsson krajem prošle godine u svijetu je bilo registrirana 7,1 milijarda pretplatnika mobilnih mreža, a procjenjuje se da će do kraja 2020. godine broj pretplatnika iznositi 9,2 milijarde, javlja Anadolu Agency (AA).

Isti izvori pokazuju trend rasta korisnika svih usluga mobilnih operatera, tako da je broj korisnika mobilnog interneta posredstvom telefona dostigao 4 milijarde, a najveći rast bilježi mobilna mreža G4 koja već ima 635 milijuna korisnika.

Usluge mreže G4 u 138 zemalja svijeta pružaju 393 operatera, dok je mreža G3 preko 582 operatera aktivna u 216 zemalja. U prvom kvartalu ove godine, mreži G4 u svijetu se pridružilo 123 milijuna pretplatnika, a G3 je u istom razdoblju dobio novih 78 milijuna korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close