Bangladeški bankar

Ugledni nobelovac Muhammad Yunus najavio dolazak u BiH

Sci-Tech / Flash | 10. 02. 2015. u 13:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji BBI banke Bosnu i Hercegovinu posjetit će ugledni nobelovac Muhammad Yunus kako bi ovdašnjoj javnosti predstavio svoja dostignuća u oblasti ekonomskih znanosti. Bangladeški bankar i ekonomist osnivač je Grameen Banke i u svijetu je poznat po uvođenju i razvoju koncepta mikrokredita, odnosno davanju sitnih zajmova za poduzetnike koji su previše siromašni da bi se kvalificirali za tradicionalne banke.

Više puta respektabilni svjetski mediji i institucije proglašavala su Yunusa jednom od 25 najutjecajnijih osoba u svijetu. Nobelovac Muhammad Yunus je osoba koja uživa podršku svjetskih lidera i sa zapada i istoka i koji je u svijetu prepoznatljiv kao borac protiv siromaštva.

Inače, Yunus je dobitnik mnogih prestižnih svjetskih nagrada na polju struke, za izuzetan društveni doprinos kao i mnogobrojnih drugih akademskih nagrada. Krajem prošle godine ugledni “The Centennial Fund” u čijem sastavu se nalaze stručnjaci iz najrazvijenijih zemalja svijeta dodijelio je Yunusu nagradu za životno djelo ''Prince Abdulaziz bin Abdullah”.

Zajedno s Yunusom novčana nagrada ''Prince Abdulaziz bin Abdullah” za liderstvo i poduzetništvo dodijeljena je i Ameru Bukviću direktoru BBI banke. Dolazak istaknutog nobelovca u BiH dio je aktivnosti koje banka provodi u okviru društveno odgovornog poslovanja i BBI Projekta internacionalizacije i promocije Sarajeva i BiH.

U okviru ovog projekta u ovoj godini bit će organizirane i različite aktivnosti na promoviranju poduzetništva i razvoja ekonomije, priopćeno je iz BBI banke.

Kopirati
Drag cursor here to close