'Arbor Vitae'

Veliki korak za Mostar: Otvoren suvremeni 'Centar za reproduktivnu medicinu i željenu trudnoću'

Sci-Tech / Flash | 13. 05. 2016. u 19:20 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedno od osnovnih ljudskih prava jeste pravo na roditeljstvo, i otvaranjem 'Centra za reproduktivnu medicinu i željenu trudnoću – Poliklinike Arbor Vitae' to pravo je omogućeno te je napravljen jedan veliki korak za ovaj grad koji će skoro biti poznat po mnogo zadovoljnih roditelja i obitelji'', rekao je to, kako ga kolege nazivaju, otac vantjelesne oplodnje, dr. Veljko Vlaisavljević  na otvaranju novih prostorija ove poliklinike u Mostaru.

Vlaisavljević je istaknuo kako medicina nije uvijek dana da je dijele svi, te je to stvar i sa vantjelesnom oplodnjom koja je trideset godina od njezinog nastanka, tek sada došla i na naše prostore, dok je ranije bila rezervirana za najveće gradove Europe.

''Iznimno sam radostan jer je taj dio medicine napokon došao na vrata ovog grada i ove regije koja je bila prilično zapostavljena u tom području i sad je dostupna pacijentima koji su morali daleko putovati da bi ostvarili jedno od osnovnih ljudskih prava'', rekao je dr.Vlaisavljević
.
Veza vantjelesne oplodnje i poliklinike 'Arbor Vitae' počela je 1998. godine u Mostaru i od tada ova ustanova donosi suvremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima.

Osamnaest godina kasnije, na novoj lokaciji, značajno su proširili polikliničku djelatnost i kompletirali ponudu za pacijente. Stavljanjem u funkciju dnevno operativne klinike 'Centar za reproduktivnu medicinu i željenu trudnoću' uz minimalne invazivne endoskopske operacije sa modernim IVF centrom i komplentnim biokemijskim labaratorijem u mogućnosti su ponuditi u cijelosti suvremenu dijagnostiku i terapiju na jednom mjestu. Upravo je u tome, kako ističu njezini osnivači supružnici Senad i Grit Kirsten Sarić, njezina prednost i to je čini jedinstvenom poliklinikom ove vrste na našem području.



''U Hercegovini smo sigurno jedini koji tako detaljno i opširno nudimo ovako širok spektar usluga. Nama je cilj, meni u kardiologiji, a mom suprugu u njegovom fahu, omogućiti pacijentima živjeti na najprirodniji način, bez velike intervencije. Ako radimo u interesu pacijenta, moramo uraditi analizu i vidjeti šta je najbolje za pacijenta te nas to čini drugačijima. Uvijek pokušavamo gledati individualno šta treba pojedini bračni par, ova žena, ovaj muškarac, šta je ono što njima nedostaje i možemo li to nadoknaditi'', rekla je to dr. Grit Kristen Sarić.

Slogan ove polivalentne znanstvene ustanove jeste 'Arbor vitae – od žačeća do procvale dobi' te se po riječima dr. Senada Sarića uz vantjelesnu oplodnju ovdje radi i izvrsna kardiologija i dosta drugih djelatnosti kao što je ultrazvučna dijagnostika organizma, ortopedija, stomatologija te estetska kirurgija.

''Donosimo veliku vrstu usluga koje su nedostajale ovom gradu i želimo reći kako nije važno imati samo dobru tehnologiju i opremu, važno je znanje, iskustvo i prioriteti pacijenta'', govori dr. Sarić.
Supružnici Sarić ističu kako je svaki bračni par priča za sebe te da treba svaki slučaj promatrati individualno i vidjeti što je najjvažnije te na taj način odabrati najbolju metodu.

''Nije uvijek vantjelesna oplodnja jedino pravo rješenje, nekada sa par manjih intervencija žena može spontano rađati više djece. Naš centar ima sve te mogućnosti, i ne odlučimo se odmah za samo jednu vrstu metode'', govori dr. Sarić i ističe kako je danas pozitivna stvar da bračna neplodnost više nije tabu tema, kao što je bio slučaj ranije.



Kao savjet bračnim parovima koji se suočavaju s poteškoćama pri osnivanju obitelji poručuju kako je najvažnije ne gubiti previše vremena, odnosno ne čekati, potražiti pomoć u pravo vrijeme ali i na pravom mjestu.

''Čim prođe više od godinu dana, parovi ne koriste kontracepciju, žele bebu, trebaju se javiti u Centar koji se bavi reproduktivnom medicinom. Nije svaki ginekolog taj koji se bavi reproduktivnom medicinom. Svaki ginekolog će uraditi par prvih stepenica, ali cilj je beba. Zato treba ići dalje, da bi se došlo do konačnog cilja, a to je zasigurno velika sreća'', poručio je osnivač ovog Centra.

Poliklinika ‘Arbor Vitae’, čije su nove prostorije smještene u ulici Maršala Tita bb, otvorena je u sklopu simpozija "Mostarski dani reproduktivne medicine" koji se već petu godinu održava u ovom gradu i koji okuplja najeminentnije stručnjake iz ovog polja medicine.
Kopirati
Drag cursor here to close