O kvaliteti, posljedicama

VIDEO: Cijepiti dijete ili ne - što kažu stručnjaci

Sci-Tech / Flash | 06. 04. 2017. u 06:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zašto je cijepljenje u BiH postalo izbor roditelja? Koje su posljedice necijepljena? O kvaliteti cjepiva, dobavljačima, prijemu u odgojno-obrazovne ustanove - ima li otklona prema necijepljenoj djeci, i što kažu institucije, probala je odgovoriti federalna televizija u emisiji Odgovorite ljudima.

Sve je više roditelja koji su odlučili nacijepiti djecu jer strahuju da bi im se mogle razviti teške bolesti. Pojedini roditelji čak i sami kupuju cjepiva, jer ne vjeruju u kvalitetu cjepiva koji se nalaze u domovima zdravlja.

Iz Agencije za lijekove tvrde da cjepiva nisu sumnjiva, te da je kvalitetna i sastav neupitan.

''Cjepiva podliježu posebnim kontrolama kvalitete, koje osim laboratorijske kontrole uključuje i kompletnu kontrolu prateće dokumentacije'', poručeno je iz Agencije za lijekove.

U FBiH imunizacija je zakonski propisana i podrazumijeva i provjeru kartica prije upisa u školske i predškolske ustanove. Zakon jeste predvidio novčane kazne, no to se u zakonu ne primjenjuje.

Podsjetimo nedavno su se javnosti obratili iz Udruženja roditelja teško oboljele djece BiH, koji tvrde da su djeca koja su cijepljena u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) u proteklih 14 godina, primala su tri puta veću dozu žive od dozvoljene.

Što stručnjaci kažu o ovoj temi, pogledajte u videu.

Kopirati
Drag cursor here to close