WWDC 2017

VIDEO | Predstavljeni iMac Pro, iOS 11, iPad Pro 10,5", i HomePod zvučnik

Sci-Tech / Flash | 06. 06. 2017. u 06:27 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U McEnery Convention Centeru u kalifornijskom San Joseu, na mjestu gdje se isti događaj tradicionalno održavao od 1988. do 2002. godine, otvorila se Appleova tradicionalna godišnja developerska konferencija, WorldWide Developers Conference (WWDC) 2017.

Očekivano, prezentaciju je otvario Tim Cook s podacima o Appleovom ekosustavu i 16 milijuna developera (od čega 3 milijuna novih) koji za njega razvijaju aplikacije.

"Danas će biti predstavljeno čak šest velikih stvari", kaže Cook.

Prva od njih tiče se tvOS-a, a radi se o suradnji s Amazonom – čija će usluga Prime Video kasnije ove godine biti dostupna na Apple TV-u.

Drugi na redu je Apple Watch, najprodavaniji pametni sat na svijetu. On će dobiti watchOS 4, koji će se isticati novim, pametnijim, "licima" sata, potpomognutima Siri asistentom. Satovi će sada moći razmjenjivati podatke s opremom u teretani, dobivajući bolje podatke o vježbama, a osvježena je i Music aplikacija.

Appleovci danas vrlo brzo napreduju kroz prezentaciju. Već je red na treću veliku najavu, vezanu uz "srce i dušu Applea" –Mac. Craig Federighi predstavio je novi macOS, imena High Sierra. On donosi unaprijeđeni Safari browser, koji je s novim macOS-om najbrži preglednik na svijetu, kaže Federighi, a među ostalim donosi i blokiranje autoplay video sadržaja, te pametan sustav prevencije praćenja (tracking) prometa za zaštitu privatnosti.

Još jedan novitet macOS-a High Sierra je nova aplikacija Photos, s unaprijeđenim mogućnostima uređivanja slika, no glavna se poboljšanja odvijaju "ispod haube". MacOS s ovom verzijom prelazi na moderni Apple File System. Novi standard za video u macOS-u će biti H.265 koji podržava 4K, te se diči 40% boljom kompresijom. Danas će za developere biti lansiran i grafički standard Metal 2, poboljšan strojnim učenjem, ali i s VR mogućnostima. Unity, Steam i Unreal novi su Appleovi partneri, pa se čini kako se VR priča u Appleu polako zahuktava.

Pomalo neočekivano, Apple najavljuje osvježenje iMac linije novim zaslonima, Intelovim procesorima Kaby Lake, većom memorijom (do 64 GB), te do 2 TB Fusion drive kapaciteta s 50% bržim SSD-ovima. Tu će biti i USB-C priključci, te značajno nadograđeni grafički podsustavi, kao i odvojene Radeon grafičke kartice – također s VR mogućnostima. Sve dijagonale iMaca dobit će nove verzije, i to po cijenama od 1.099, 1.299 i 1.799 dolara.

Također, cijela linija MacBooka, pa čak i MacBook Air, dobit će Kaby Lake procesore i 50% brže SSD diskove, a u isporuku kreću danas.

Potpuni novitet danas je novi iMac Pro – pojačana verzija iMaca, tamnosive boje, stvorena za profesionalce. Što se njega tiče, vidjeli smo samo najavni video i dobili informaciju da će se raditi o najmoćnijem Macu uopće. iMac Pro trebao bi koštati od 4.999 dolara na dalje, a u prodaju će u prosincu ove godine.

Četvrta od šest današnjih najava je novi iOS, verzije 11. Na prvi pogled nema velikih dizajnerskih promjena. Manje promjene dobiva aplikacija Messages, a Apple Pay će omogućiti slanje novca od korisnika do korisnika upravo putem Messages aplikacije. Siri dobiva prirodniji glas potpomognut strojnim učenjem, novo sučelje, kao i mogućnost prevođenja između podržanih jezika.

iOS 11 donosi i novosti u kameri – video će biti sniman u HEVC standardu s boljom kompresijom, dok se JPEG mijenja formatom HEIF (High Efficiency Image Format).

Veliki redizajn doživjet će Control Center. Od sada će on biti na samo jednoj stranici. Notifikacije će također biti ponešto drugačije, što bi moglo zahtijevati privikavanje. Efekti kamere bit će unaprijeđeni i dostupniji, snimanje HDR-a i fotografija u uvjetima lošijeg svjetla, kao i "loop" videa i slični efekti bit će ugrađeni u iOS.

Aplikacija Maps dobiva karte interijera za prostore poput zračnih luka i trgovačkih centara.

Novi iOS dobiva način rada "ne ometaj dok vozim", koji će se automatski uključiti u automobilu. Osnovna misija ovog sustava je sigurnost vozača, pa će u ovom načinu rada iPhone automatski blokirati notifikacije, te će moći poslati poruku drugima da vozite i da ćete im se javiti kasnije.

Velike promjene s iOS-om 11 stižu na App Store, koje se tiču procesa objave i provjere aplikacija za developere, no korisnici će najviše biti izloženi potpuno novom izgledu App Storea, koji će dobiti "app dana", "igru dana", te novi sustav preporuka aplikacija.

iOS će od sada koristiti strojno učenje, čije će mogućnosti biti dostupne i developerima kako bi stvorili "pametnije" aplikacije. Ponovno se vraćamo na virtualnu, te proširenu stvarnost. Developeri će dobiti ARKit, kako bi počeli razvijati AR aplikacije za iPhone –što znači da su šuškanja u vezi sljedećeg iPhonea, koji će imati velik naglasak na AR, očito točna.

Prilično impresivan demo proširene stvarnosti odradio je predstavnik Wingnut AR-a, kompanije redatelja Petera Jacksona koja se bavi proširenom stvarnošću.

Peta današnja najava tiče se novog iPada Pro. U tijelu 9,7-inčnog modela doći će ekran od 10,5 inča, kako su analitičari i predviđali. Nova značajka ProMotion donosi osvježavanje zaslona na čak 120 Hz, za fluidan i prirodniji prikaz, a frekvencija će se automatski prilagođavati prikazu na ekranu. A10X šesterojezgreni SoC donosi 30% bolje performanse i 40% bolje grafičke performanse, čineći ovaj iPad najjačim ikada.

iPad Pro imat će kamere poznate iz iPhonea 7, Apple Pencil će raditi s latencijom od tek 20 ms, a baterija će i dalje davati 10 sati autonomije. Najmanji kapacitet bit će 64 GB memorije, a cijene će kretati od 649 za manji (novi) i 799 dolara za veći model stare dijagonale 12,9 inča. iOS 11 donijet će i mnoštvo novih značajki prilagođenih upravo za iPad – kao što su "povuci i pusti", te aplikacija Files (napredni upravitelj datotekama).

iOS 11 kao Developer Preview bit će dostupan danas, Beta stiže do kraja mjeseca, a kao što je i očekivano, ostalim korisnicima bit će distribuiran na jesen.

I na kraju – Tim Cook s "još jednom posljednjom stvari". Kao što smo i očekivali, riječ je o kućnom zvučniku, koji bi trebao redefinirati kako kod kuće slušamo glazbu. Novi Appleov zvučnik zove se HomePod, i bit će u prodaji kasnije ove godine.

Proizvod je to koji će donijeti kvalitetan i snažan zvuk, s čak 7 visokofrekvencijskih zvučnika i velikim "wooferom", a sve u tijelu od metalne mreže. HomePod pokreće poznati A8 SoC iz iPhonea, a osnovna mu je namjena puštanje glazbe u prostoru, kojem se dinamično prilagođava. Naravno, tu su i mikrofoni (njih 6) s kojima HomePod "sluša" naredbe i pitanja koja mu korisnik postavlja – čime on postaje i kućni centar zabave.

Cijena HomePoda bit će 349 dolara. Na tržište SAD-a stiže u prosincu, a u ostale zemlje početkom sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close