Strateški razvoj

Visoko obrazovanje u BiH treba unaprijediti po raznim osnovama

Sci-Tech / Flash | 12. 06. 2013. u 12:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegacija Europske unije (EU) u BiH i Vijeće Europe u BiH organizirali su danas u Sarajevu konferenciju o strateškom razvoju visokog obrazovanja u BiH i tako pokrenuli zajednički projekt podrške reformi visokog obrazovanja u BiH.

Projekt nazvan "Strateški razvoj visokog obrazovanja i standardi kvalifikacija" pokrenut je na zahtjev vlasti u BiH i trajat će dvije godine. Trebalo bi da pomogne BiH u punom pristupanju europskom prostoru visokog obrazovanja što je označeno kao jedan od glavnih ciljeva u planu razvoja obrazovanja u našoj državi.

Projekt se ponajviše tiče razvoja kvalifikacijskog okvira u BiH koji treba povezati univerzitete i tržište rada. Akcent je stavljen na relevantnost kvalifikacija odnosno koliko je ovdašnje visoko obrazovanje relevantno za tržište rada i koliko konsultiraju tržište rada kad prave nastavne planove i programe.

„Očigledno je da se tu može napraviti dosta pomaka. Univerziteti se trebaju okrenuti prema tržištu rada i konzultirati predstavnike tržišta rada kad izrađuju nastavne planove i programe da bi studenti dobili što bolje kvalifikacije“ kazao je novinarima ekspert Vijeća Europe Boris Ćurković.

Šefica sekcije za socijalni rad, građansko društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU Natalia Dianiskova istaknula je novinarima da oblast visokog obrazovanja u BiH treba unaprijedi po raznim osnovama i to potkrijepila podatkom da u BiH trenutno manje od deset posto stanovnika ima diplomu nekog oblika visokog obrazovanja.

Ona kaže da je trenutno fokus na osiguranju kvalitete. To podrazumijeva da mladi ljudi koji prolaze kroz visoko obrazovanje ne dobivaju samo teorijsko nego i praktično znanje koje će moći upotrijebiti na tržištu rada i to na način da su njihova znanja usporediva sa znanjem iste vrste njihovih vršnjaka u državama EU. Njihova nazočnost na tržištu rada treba biti konkurentno, te da budu u stanju ne samo zaposliti se nego da svojim radom stvaraju radna mjesta.

I šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessey je naglasila važnost strateškog razmišljanja o reformi obrazovanja u ovom slučaju visokog obrazovanja u europskom procesu, te kao namjeru ovog skupa istaknula i osiguranje da kompetencije za kvalifikacije koje se kod nas stječu odgovaraju opisu onih u državama Europe.

Tako se osigurava ekonomski i društveni razvoj države“ kaže ona.

EU ima strategiju da do 2020. godine procent visokoobrazovanih stanovnika EU bude 40 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close