Federalno obrazovanje

Vrtići i škole idu u štrajk

Sci-Tech / Flash | 10. 09. 2015. u 10:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikati osnovnog obrazovanja i odgoja te srednjeg i visokog obrazovanja donijeli su odluke o organiziranju štrajka upozorenja u svim predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama na području FBiH 16. rujna od 11 do 13 sati.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture BiH Đevad Hadžić kazali su danas na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu da je glavni razlog štrajka solidarnost s kolegama iz Unsko-sanske županije koji su već dva tjedna u generalnom štrajku u nastojanju da ostvare svoja prava iz radnog odnosa.

Zaposlenici u USŽ-u, između ostalog, traže redovne isplate plaća i naknada koje nemaju karakter plaća, isplate dugovanja iz ove i ranijih godina, depolitizaciju obrazovanja, ukidanje opisnog ocjenjivanja, te prebacivanje financiranja obrazovanja na razinu FBiH.

''Želimo putem ovog štrajka prije svega riješiti egzistencijalne probleme koje imaju naši članovi, ali i da ukažemo na sve probleme obrazovnog sustava'', kazao je Šatorović.

Naveo je kako su u tijeku pregovori s Vladom USŽ-a, te da se nadaju da će postići dogovor čime bi aktivnosti u vezi s organiziranjem štrajka bile otkazane.

Hadžić je naveo da je ovaj štrajk jasan pokazatelj da sindikati obrazovanja u BiH pokazuju jedinstvo i snagu i da se bore za obrazovni sustav. Naglasio je da se u obrazovanje mora ulagati te da socijalni dijalog nema alternativu.

Sindikati obrazovanja dobili su pisma podrške od sličnih sindikata iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close