Novi zakon

Za korištenje Skypea kazna zatvora od 15 godina

Sci-Tech / Flash | 17. 06. 2012. u 09:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Etiopije zabranile su korištenje skypea - direktan video kontakt i razgovor sugovornika putem internet veze - pod prijetnjom da prekrišitelje čeka zatvorska kazna od 15 godina.

Taj zakon je usvojen 24. svibnja, prenosi katarska televizija Al Jazerra, uz napomenu da je međunarodna javnost saznala za to tek mjesec dana pošto je pomenuti pravni akt formalno počeo važiti.

Predstavnik etiopskih vlasti je rekao da se zabrana upotrebe video komunikacije putem interneta odnosi i na servis koji u tom domenu nudi najpoznatiji svjetski pretraživač Google.

Vlasti u Etiopiji tvrde da je zabrana upotrebe skypea opravdana jer "doprinosi jačanju nacionalne sigurnosti i osigurava monopol domaćih telekomunikacionih kompanija".

Taj zakon, kako ističu stručnjaci tvrtke TechCrunch, daje pravo etiopskom ministarstvu telekomunikacija i informacijskih tehnologija da odobravaju licence svim nedržavnim tvrtkama koje uvoze inozemnu opremu za emitiranje informacija.

Organizacija Reporteri bez granica priopćila je, međutim, da jedini etiopski internet provider, državna kompanija Ethio-telecom - ima mogućnost da nekim korisnicima dozvoli anoniman ulazak u internet mrežu i korištenje skypea, iako je to drugim providerima zabranjeno.

Kopirati
Drag cursor here to close