Planiranje postrojenja

Zadar: Konferencija o nuklearnoj energiji od 3. do 6. lipnja

Sci-Tech / Flash | 31. 05. 2012. u 13:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deveto izdanje međunarodne konferencije "Nuclear Option in Countries with Small and Medium Electricity Grids" održat će se u Zadru od 3. do 6. lipnja, a u sklopu konferencije usredotočene na određene aspekte korištenja nuklearne energije za proizvodnju električne energije u malim i srednjim zemljama, bit će predstavljeno oko 60 stručnih i znanstvenih radova uz sudjelovanje više od 100 stručnjaka iz 14 zemalja.

Predsjednik programskog odbora Davor Grgić naglasio je da je centralna tema konferencije planiranje energetskih postrojenja i uloga nuklearnih elektrana u tome, nove tehnologije, nuklearna sigurnost, pitanje niskog i srednjeaktivnog radioaktivnog otpada te istrošenog nuklearnog goriva.

Predsjednik organizacijskog odbora Igor Vuković rekao je da će se u sklopu konferencije dodijeliti nagrade mladim autorima do 36 godina, a o najboljem radu odlučivat će međunarodni stručni žiri. Tehničke sesije bit će održane prijepodne i popodne, a bit će organizirana i konferencijska gala večer kao i kulturna posjeta staroj gradskoj jezgri Zadra.

Predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva (HND) Zdenko Šimić rekao je kako konferencija okuplja sudionike iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, ali i sudionike iz većih zemalja kao što su Japan, Njemačka, Francuska i SAD. Najavio je kako će ove godine biti prisutan velik broj sudionika iz SAD-a.

Radove će predstaviti stručnjaci iz industrije, regulatornih tijela, elektroprivrede, akademskog sektora, konzultantskih tvrtki te dužnosnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) .

Svi radovi svrstani su u deset sesija: Planiranje razvoja energetskog sustava i nuklearna opcija, Energetski nuklearni reaktori i tehnologija, Nuklearna energija i okoliš, Iskustvo u pogonu i održavanju, Odnosi s javnošću, regulatorna praksa i opća tematika, Rukovanje radioaktivnim otpadom i razgradnja, Sigurnosna kultura, Analize sigurnosti nuklearnih elektrana, Reaktorska fizika i nuklearni gorivni ciklus.

Tematska konferencija pokrenuta je 1996. godine u Opatiji, a ostalih sedam održano je u Dubrovniku. Konferencija se održava svake dvije godine.

Konferenciju organizira Hrvatsko nuklearno društvo (HND) u suradnji s Europskim nuklearnim društvom (ENS), IAEA-om, Državnim zavodom za radiološku i nuklearnu sigurnost te Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER).

Kopirati
Drag cursor here to close